Mauritius a fost dintotdeauna o destinaţie turistică apreciată, dar de către vizitatorii cu venituri medii spre ridicate, nu şi de către milionari. Criza financiară globală i-a făcut pe cei mai bogaţi oameni ai lumii să îşi întoarcă privirile către acest colţ de rai, în care proprietăţile sunt de câteva ori mai ieftine decât în alte staţiuni de lux mai renumite.

32965-mauritius.jpgPort Louis este capitala, precum şi centrul politic, economic şi cultural al Republicii Mauritius. Dezvoltarea oraşului a fost asigurată de portul înfiinţat înainte de venirea francezilor în zonă, acesta fiind astăzi cel mai mare şi mai aglomerat port din zona Oceanului Indian. Centru financiar regional, Port Louis s-a transformat treptat într-un paradis fiscal, dar în ultimele decenii, economia oraşului a avut din ce în ce mai mult de câştigat de pe urma turismului.

De-a lungul secolelor, Mauritius a fost colonie olandeză, franceză şi britanică, precum şi o destinaţie atractivă în ochii chinezilor şi indienilor, astfel că insula este recunoscută pentru diversitatea etnică şi culturală, uşor de observat în special în Port Louis, cel mai agitat oraş al insulei.

  • Istoria oraşului începe în secolul XVIII, când insula a fost colonizată de francezi. Denumit iniţial „Portul de Nord Vest”, oraşul a fost botezat „Port Louis”, în onoarea Regelui Louis al XV-lea
  • Cu circa 150.000 locuitori, Port Louis este cel mai mare oraş din Mauritius

Segmentul rezidenţial din Mauritius a reuşit să reziste dificultăţilor financiare globale recente, conform analizelor efectuate de African Economic Outlook. Mai mult, sectorul real estate a fost motorul creşterii economice înregistrate în 2013, contribuind puternic la PIB-ul insulei şi furnizând numeroase locuri de muncă.

Mauritius are numeroase avantaje apreciate de turişti şi de investitorii internaţionali, astfel că autorităţile locale au conceput un plan de creştere economică ce are ca fundaţie piaţa imobiliară. Actualul boom din domeniul construcţiilor nu este ceva întâmplător, ci face parte dintr-o strategie naţională pe termen lung – noile proiecte imobiliare au ca scop atragerea clienţilor locali, dar în special a investitorilor din alte părţi ale lumii, interesaţi de alte destinaţii decât cele extrem de cunoscute. Acestea vin ca o soluţie după ani de zile în care a crescut constant cererea pentru locuinţe premium.

Preţ mediu al apartamentelor din Port Louis, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 3.350 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 3.300 dolari/mp

Mauritius este o destinaţie populară printre investitorii ce caută să îşi plaseze banii în locuinţe pe care ulterior le oferă spre închiriere. Aceştia sunt convinşi de câteva argumente puternice, explică analiştii internaţionali: stabilitatea politică de pe insulă, boom-ul planificat din construcţii, infrastructura bine pusă la punct şi o industrie prosperă a turismului de lux. Mai mult, Mauritius este o insulă exotică mult mai bine dezvoltată faţă de alte competitoare din Oceanul Indian, iar preţul proprietăţilor de lux este cu mult sub al celor din alte zone cu avantaje similare, precum Maldive.

Valoarea medie a chiriei în Port Louis, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 835 dolari/lună; semicentral: 600 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.800 dolari/lună; semicentral: 1.300 dolari/lună

În ultimii ani, Mauritius a întâmpinat cu braţele deschise un număr din ce în ce mai mare de oameni de afaceri avuţi, interesaţi să îşi achiziţioneze un colţ de rai pe insulă. Proprietarii plantaţiilor de trestie de zahăr şi-au vândut hectare întregi din moşii dezvoltatorilor imobiliari sau străinilor dispuşi să cheltuiască pentru o casă de vacanţă de la jumătate de milion de dolari în sus. Consultanţii locali nu sunt miraţi de interesul clienţilor bogaţi de peste hotare, ştiu că aceştia cumpără în Mauritius cu 500.000 dolari proprietăţi pentru care ar plăti mai bine de 2 milioane dolari în Maldive.

CITEȘTE ȘI: Moscova, capitala cu cei mai mulţi miliardari din lume

 

8 February 2014