De ani de zile, guvernele celor mai bogate naţiuni promit să revizuiască legislaţiile imperfecte care permit evaziunile fiscale. Cu toate acestea, în 2011, încă există destule ţări în care să-şi ascundă banii cei care vor să se sustragă de la plata obligaţiunilor fiscale.

21464-5571.jpgTermenul de „paradis fiscal" încă este folosit pentru multe state, a căror legislaţie permite aşa numita evaziune legală. Deşi în 2009, în cadrul summitului G20, cei mai importanţi lideri mondiali au promis că „era secretomaniei bancare a luat sfârşit", lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Anual, se pierd aproximativ 250 miliarde dolari, notează publicaţia Huffington Post, citată de money.ro.

Nu toate ţările oferă acelaşi nivel de confidenţialitate, dar acest detaliu se pare că este lipsit de legătură cu nivelul operaţiunilor. Insulele Bermude sau Bahamas au printre cele mai permisibile legi în ceea ce priveşte evitarea obligaţiunilor fiscale. Cu toate acestea, nu „reuşesc" să intre în clasamentul celor mai importante ţări, fiind depăşite de Elveţia, Germania sau Japonia, state cu nivel relativ redus de confidenţialitate, însă cu operaţiuni de o importanţă mondială.

Tax Justice Network a alcătuit un index al celor mai netransparente ţări din lume, din punct de vedere financiar. Țări importante, precum Anglia, Belgia sau Austria, fac parte din top 20, dar nu şi România. Dar cele mai importante paradisuri fiscale sunt:

1. Elveţia - este notată cu 78 pentru confidenţialitatea acordată şi cu 0,061 pentru importanţa globală.
2. Insulele Cayman - confidenţialitate: 77; importanţa globală: 0,046
3. Luxemburg - confidenţialitate: 68; importanţa globală: 0,131
4. Hong Kong - confidenţialitate: 73
5. SUA - confidenţialitate: 58
6. Singapore - confidenţialitate: 71
7. Insula Jersey - confidenţialitate: 78
8. Japonia - confidenţialitate: 64
9. Germania - confidenţialitate: 57
10. Bahrain - confidenţialitate: 78

CITEȘTE ȘI SUA încearcă să desfiinţeze secretul bancar elveţian, cu tradiţie de sute de ani


11 October 2011