Cunoscut pe plan internațional mai mult din cauza atentatelor din ultimii ani, Islamabad are mult mai multe de oferit, fiind un oraș ce poate servi drept model de planificare urbană. Modernă și atent proiectată, aerisită și cu multe spații verzi, capitala pakistaneză a atras rapid cei mai bogați oameni din regiune, ceea ce se reflectă în prețurile din piața imobiliară.

34904-8078.jpgCapitală a Pakistanului, Islamabad este un oraș tânăr, cu o istorie ce se întinde pe mai puțin de 50 ani. Modern și atent planificat, cu bulevarde largi și zone rezidențiale aerisite, Islamabad a atras încă de la început oameni avuți din întreaga țară, devenind rapid o metropolă cosmopolită. Conceput pentru a deveni capitala Pakistanului, orașul se bucură de o infrastructură bine pusă la punct și de numeroase spații verzi, astfel că aici își au reședința cei mai mulți politicieni și diplomați străini, precum și majoritatea organizațiilor și companiilor internaționale care își desfășoară activitatea în regiune.

  • Numele capitalei pakistaneze se traduce prin „Orașul Islamului”
  • Ridicat în anii ’60, Islamabad a fost conceput special pentru a deveni noua capitală a Pakistanului (înlocuind astfel Karachi). Proiectul orașului a fost realizat de arhitectul grec Constantinos Apostolou Doxiadis
  • Islamabad se întinde pe o suprafață de peste 900 kmp, având o populație de peste 1,7 milioane oameni. Împreună cu Rawalpindi formează a treia mare conurbație din țară, cu 4,5 milioane locuitori

Islamabad este cel mai dezvoltat oraș din Pakistan, fără a avea totuși o importanță majoră în sistemul economic global. Orașul găzduiește cea mai mare moschee din Asia de Sud, precum și una dintre cele mai mari universități din lume din punct de vedere al numărului de persoane înscrise (fondată în 1974, Allama Iqbal Open University are aproape 1,4 milioane studenți). Totodată, Islamabad are cea mai mare rată de alfabetizare din țară (88%) și cea mai mică mică rată de mortalitate infantilă (de doar 38 la 1.000, comparativ cu media națională de 78 la 1.000).

Capitala pakistaneză, un oraș modern și atent conceput

Arhitectura Islamabadului este o combinație de elemente islamice tradiționale și piese moderne. Orașul se mândrește cu numeroase clădiri de o înălțime amețitoare, având cinci zgârie-nori de peste 100 metri. Capitala Pakistaneză este împărțită în cinci mari zone – Zona I este cea mai veche și găzduiește majoritatea instituțiilor guvernamentale, Zona II este formată din sectoarele rezidențiale ce nu au fost complet finisate și va găzdui noul aeroport internațional, Zona III conține Dealurile Margalla și este utilizată în special pentru activități recreaționale, Zona IV are cea mai mare suprafață și numeroase ferme, iar Zona V are cele mai multe proiecte rezidențiale. De asemenea, zonele sunt împărțite în sectoare, iar fiecare sector se întinde pe o suprafață de circa 2 km X 2 km și poate fi identificat printr-o literă alfabetică, în timp ce sub-sectoarele sunt numerotate.

Cei mai bogați oameni din Pakistan își au reședința în Capitală, ceea ce se reflectă în prețul proprietăților

Islamabad este poate cel mai scump oraș din Pakistan, datorită situației financiare a oamenilor care locuiesc aici. Cu toate acestea, piața sa imobiliară este momentan blocată, după ce prețurile au coborât cu mai bine de 20%, în special în sectoarele controlate de Autoritatea de Dezvoltare a Capitalei (corporație responsabilă cu furnizarea serviciilor publice).

  • Cele mai scumpe locuințe se regăsesc în sectoarele controlate de Bahria Town și de Autoritatea Locuințelor pentru Apărare, unde proprietățile pot ajunge la câteva milioane de dolari
  • La nivelul întregului oraș, prețurile au stagnat în prima jumătate a lui 2014, după ce înregistraseră creșteri de câteva procente de-a lungul anului trecut

Potrivit specialiștilor locali, prețurile au urcat exagerat de mult în ultimii ani în capitala pakistaneză din cauza expaților veniți în zonă contra unor salarii exorbitante, dispuși să plătească oricât pentru proprietățile luxoase din cele mai bune sectoare. Astfel, casele modeste din F6 sau F7 se închiriază cu ușurință pentru 5.000 dolari/lună, în timp ce proprietățile mai mare se închiriază cu 12.000 dolari/lună. Mai mult, potrivit presei locale, proprietarii locuințelor amplasate în cele mai bune zone caută în special chiriași străini, ajungând chiar să refuze clienți locali.

AFLĂ INFORMAȚII INTERESANTE DESPRE ALTE CAPITALE:

 

23 august 2014