Doha este unul dintre oraşele cu cea mai rapidă dezvoltare din lume, a cărui populaţie a crescut de cinci ori în ultimele trei decenii. Datorită ambiţiei şeicului Hamad bin Khalifa, capitala Qatarului este astăzi una dintre cele mai moderne metropole ale lumii, în care se inaugurează anual numeroase proiecte imobiliare de lux.

34475-ofys5.jpgCapitala şi cel mai mare oraş din Qatar, Doha este una dintre cele mai moderne metropole ale prezentului, datorită ambiţiei şeicului Hamad bin Khalifa. Prosperitatea câştigată de Qatar datorită aurului negru este cel mai uşor de observat în Doha, care este centrul economic al ţării. La fel ca în Dubai, economia locală depinde într-un procent extrem de mare de industria petrolului şi a gazului, însă autorităţile fac eforturi pentru diversificarea acesteia. Dar, spre deosebire de metropola luxoasă a Emiratelor Arabe Unite, Doha nu îşi concentrează atenţia pe turism. Capitala Qatarului a investit sume uriaşe în educaţie, construcţii şi a reuşit să atragă numeroase companii multinaţionale de top.

  • În urmă cu un secol, Doha era doar un orăşel sărac de pescari. În prezent, metropola are unul dintre cele mai ridicate PIB-uri/cap de locuitor din lume
  • Populaţia oraşului depăşeşte 1,3 milioane oameni. În mod neobişnuit, majoritatea este formată din străini, qatarienii fiind în minoritate
  • În fiecare lună, Qatar primeşte mii de imigranţi, mai bine de jumătate dintre aceştia provenind din Asia

Doha este unul dintre oraşele cu cea mai rapidă dezvoltare din lume, atât din punct de vedere al economiei şi al infrastructurii, cât şi din punct de vedere al numărului de locuitori (populaţia s-a mărit de cinci ori, în ultimele trei decenii). O consecinţă naturală a acestei explozii demografice a fost creşterea cererii pe segmentul rezidenţial, astfel că Doha a trecut printr-un boom imobiliar, stopat la începutul anului 2008 de contextul internaţional. Până în 2010, preţurile au coborât cu 40%, iar piaţa a început să se stabilizeze abia în 2011, datorită creşterii economice spectaculoase.

  • Preţul mediu al unui apartament în Doha este de 6.000 dolari/mp, conform Numbeo
  • În cazul vilelor din zonele rezidenţiale luxoase, preţurile depăşesc cu uşurinţă 10.000 dolari/mp

Proiectele uriaşe iniţiate de guvern au făcut ca sectorul real estate să îşi dubleze volumul în ultimii doi ani. Valoarea tranzacţiilor imobiliare din Qatar a depăşit 1,3 miliarde dolari între ianuarie 2013 şi ianuarie 2014, în timp ce în anul anterior se ridicase la 770 milioane dolari, arată un studiu publicat de Arabian Business. Sumele uriaşe investite de autorităţi au forţat o creştere rapidă a pieţei, iar analiştii se aşteaptă ca această tendinţă să continue în următorii ani, mai ales în contextul în care Qatar va găzdui Cupa Mondială de Fotbal în anul 2022.

Valoarea medie a chiriei, potrivit Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.900 dolari/lună; semicentral: 1.400 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 3.850 dolari/lună; semicentral: 2.600 dolari/lună

Piaţa chiriilor de lux este foarte dezvoltată în Doha, însă preţurile îi uimesc pe străinii veniţi pentru prima oară. În capitala Qatarului, chiria medie pentru o vilă obişnuită, cu trei dormitoare, dintr-o zonă decentă, este de 5.000 dolari/lună. Pe de altă parte, în cazul unei vile luxoase, de aceleaşi dimensiuni, dar amplasată într-o zonă exclusivistă, preţul de închiriere porneşte de la 9.000 dolari/lună. Cele mai apreciate şi mai scumpe zone sunt Pearl-Qatar şi West Bay Lagoon, unde chiriile sunt duble faţă de zona veche a oraşului Doha.

VEZI ŞI ALTE ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE:

 

21 June 2014