Unul dintre centrele industriale ale Germaniei, Dortmund este printre puținele orașe europene de astfel de dimensiuni ce traversează o perioadă de boom economic. Adevărată atracție pentru imigranți datorită numeroaselor oportunități, Dortmund este un oraș de o vitalitate aparte, care a trecut prin schimbări uriașe, în ultimii ani.

35978-dortmund.jpgDortmund este centrul uneia dintre cele mai mari conurbații din Europa – Regiunea Râului Ruhr, în care locuiesc peste 18 milioane de oameni. Totodată, este cel mai important oraș din Renania de Nord-Westfalia, landul german cu cea mai numeroasă populație și cea mai mare putere economică.

Cu toate că este centrul financiar și industrial al Regiunii Ruhr, iar economia sa este bazată pe industria carboniferă, siderurgică, chimică și auto, Dortmund este supranumit „metropola verde” a Westfaliei. În ultima decadă, autoritățile au implementat numeroase măsuri de „înverzire” și „întinerire” a orașului, impunând celor mai mari companii din oraș să se implice în toate demersurile. În prezent, aproape jumătate din suprafața orașului este acoperită cu spații verzi și canale navigabile, imagine ce contrastează puternic cu cea a unui oraș industrial.

  • Prima mențiune a orașului Dortmund în documentele oficiale datează din anul 882, sub numele de Throtmanni
  • Cu o populație de aproape 600.000 locuitori, Dortmund se află pe locul opt între cele mai mari orașe ale Germaniei
  • Dortmund a fost unul dintre cele mai bombardate orașe germane, pe timpul Celui de-al Doilea Război Mondial: 98% din centrul orașului a fost distrus, împreună cu 66% dintre locuințele existente

Spre deosebire de alte mari puteri europene, Germania are în continuare o economie robustă, datorită căreia a fost supranumită „salvatoarea Europei”. Anumite părți ale țării au o activitate intensă, unele fiind chiar în plin boom economic. Dortmund este unul dintre cele mai bune exemple – în prezent, este unul dintre cele mai agitate orașe, plin de tineri și de imigranți, ceea ce este o dovadă clară a oportunităților ce se regăsesc aici. Potrivit statisticilor oficiale, 38% din populația orașului este „non-germană”, ceea ce demonstrează că Dortmund este la fel de atrăgător ca și marile metropole germane, pentru străinii aflați în căutare de o viață mai bună.

Preț mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central - 3.000 euro/mp
  • Apartament semicentral – 2.200 euro/mp

Cu o ramură industrială extrem de bine dezvoltată, un sector al serviciilor dinamic și un sector IT în continuă creștere, Dortmund este căminul a numeroase firme ce desfășoară afaceri pe plan regional și internațional. Fluxul de angajați străini este foarte mare, ceea ce se reflectă direct în activitatea de pe piața chiriilor. Oferta de locuințe este bogată și diversă, iar prețurile sunt mult mai accesibile decât în alte mari orașe germane, deși sunt simțitor mai ridicate comparativ cu alte orașe europene de dimensiuni similare.  

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 570 euro/lună; semicentral: 410 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.150 euro/lună; semicentral: 800 euro/lună

În ciuda faptului că este între primele zece mari orașe ale Germaniei și unul dintre centrele industriale ale țării, Dortmund nu a reprezentat o atracție pentru marii investitori imobiliari, focusați pe activitatea din cele mai mari cinci metropolele germane. Însă specialiștii remarcă faptul că această tendință începe să se schimbe, întrucât orașul trece printr-o adevărată perioadă de regenerare, iar interesul clienților tineri pentru locuințe noi nu este de neglijat. Unul dintre cele mai importante proiecte din ultima decadă se desfășoară în zona Horde, care a găzduit una dintre cele mai mari turnătorii de fier din lume, în ultimii 150 ani. Proiectul de replanificare urbană a acestei zone este extrem de ambițios și presupune investiții de anvergură – la final, pe terenul de 10 hectare de pe marginea lacului, se vor regăsi mai bine de 1.300 unități rezidențiale, precum și numeroase spații comerciale.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

12 December 2014