Comparat frecvent cu Silicon Valley, orașul indian Bangalore s-a transformat radical în ultimele două decenii, ajungând astăzi să fie între primele zece metropole preferate de tinerii antreprenori la nivel mondial. Înflorirea economică a orașului a dus inevitabil la un boom imobiliar. Chiar mai mult, în prima jumătate a lui 2014, sectorul real estate din Bangalore a atras cele mai multe investiții din India, depășind chiar și capitala New Delhi.

35118-bangalore_india.jpgBangalore, cunoscut oficial sub numele de Bengaluru, este capitala statului indian Karnataka, precum și unul dintre orașele cu cea mai însemnată contribuție la PIB-ul țării. Orașul cu cel mai rapid ritm de extindere din India, Bangalore se află pe locul trei la nivel național între destinațiile preferate de cetățenii cu venituri mari – potrivit estimărilor, găzduiește peste 10.000 de milionari în dolari.

În urmă cu aproape două decenii, Bangalore era cunoscut în special pentru atmosfera relaxată și numărul mare de parcuri și spații verzi, fiind denumit pe plan local și „Paradisul Pensionarilor”. Însă orașul s-a transformat radical în mai puțin de 20 ani, devenind principalul centru al industriei IT, iar astăzi este considerat a fi „Silicon Valley a Indiei”. Astfel, Bangalore a ajuns între primele zece metropole preferate de tinerii antreprenori la nivel mondial, având în prezent un număr ridicat de străini care lucrează și locuiesc aici. Drept urmare, atmosfera orașului s-a schimbat complet – multe dintre lucrurile considerate a fi „tabu” în India au devenit acceptate în Bangalore, aceasta fiind acum una dintre cele mai moderne metropole ale țării.

  • Fondat la începutul secolului al XVI-lea, Bangalore avea, în anul 1941, circa 400.000 locuitori
  • Cu o populație de circa 10 milioane oameni în zona metropolitană, Bangalore este astăzi al treilea mare oraș al Indiei

Înflorirea economică a orașului Bangalore a dus inevitabil la o dezvoltare rapidă a sectorului real estate. Stocul existent nu numai că nu a mai făcut față cererii, dar nici calitatea construcțiilor nu reușea să îndeplinească cerințele expaților, astfel că dezvoltatorii imobiliari au găsit aici un loc ideal pentru investiții. În ultimul deceniu, peisajul orașului s-a îmbogățit cu numeroase construcții și ansambluri noi, însă oferta este departe de a se ridica la nivelul cererii, întrucât ritmul de construire nu poate ține pasul cu ritmul de extindere al orașului.

Preț mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 1.500 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 700 dolari/mp

În prima jumătate a anului 2014, Bangalore a fost orașul indian al cărui sector imobiliar a atras cele mai multe investiții din țară, depășind chiar și Capitala, potrivit unul raport efectuat de compania internațională Cushman & Wakefield. Cererea extrem de mare din segmentul rezidențial și cel al spațiilor de birouri a făcut ca volumul investițiilor să fie de 20 ori mai mare față de anul trecut. Zonele cu cel mai ridicat potențial sunt Outer Ring Road (ORR), Sarjapur Road, Whitefield și Nordul Bangalore.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 200 dolari/lună; semicentral: 130 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 550 dolari/lună; semicentral: 340 dolari/lună

De asemenea, în ultimii ani a urcat simțitor cererea pentru locuințe premium, în special în Districtul Business Central și în Districtul Business Secundar. În același timp, a devenit insuficient și stocul de locuințe low cost, segment ce nu a rămas neglijat de dezvoltatorii imobiliari. Cele mai multe proiecte rezidențiale dedicate celor cu venituri modeste sunt ridicate în suburbii, unde prețul terenurilor cu suprafețe întinse este în continuare scăzut. Însă potrivit presei locale, în majoritatea cazurilor, prețurile accesibile se traduc prin calitate scăzută a construcțiilor și suprafețe reduse ale apartamentelor.

CITEȘTE INFORMAȚII DESPRE PIAȚA IMOBILIARĂ DIN ALTE ORAȘE:

 

20 September 2014