Dubai este un centru cultural şi de afaceri al Orientului Mijlociu, caracterizat de zgârie-nori şi minuni arhitecturale moderne. Dubai demonstrează, în vremuri de instabilitate economică, faptul că poate oferi un mediu de afaceri constant, astfel că bogătaşii lumii sunt atraşi de această zonă, investind cu încredere în proprietăţi imobiliare.

28179-the-burj-dubai.jpgDubai a devenit metropola cosmopolită de astăzi datorită visului şeicului Rashid bin Saeed al Maktoum, care şi-a propus să transforme radical mica sa aşezare pescărească. Deşi economia Dubaiului a fost bazată pe industria petrolului, „petro-dolarii” au fost investiţi inteligent în alte sectoare, astfel că principalele venituri actuale ale emiratului provin din turism, imobiliare şi servicii financiare. 

  • Dubai este unul dintre cele şapte emirate ale Emiratelor Arabe Unite (EAU)
  • Dubai are cea mai mare populaţie din EAU: peste 2,2 milioane locuitori

De la începutul crizei financiare globale, în Dubai s-au amânat sau anulat proiecte imobiliare în valoare de 757 miliarde dolari, conform unui raport Citigroup. Astfel, Dubai a pierdut investiţii imobiliare mai însemnate decât au pierdut la un loc Egipt, Irak, Kuweit, Arabia Saudită şi Qatar. Aproximativ un sfert din locuinţele din Dubai sunt goale, iar oferta se va mai suplimenta cu 25.000 unităţi locative, provenite din proiecte ce se vor finisa anul viitor, începute înainte de prăbuşirea pieţei imobiliare, estimează Jones Lang LaSalle.

Piaţa chiriilor rămâne animată, indiferent de condiţiile economice

Anul 2012 marchează o revenire a activităţii imobiliare din Dubai, după ce criza globală a redus preţul proprietăţilor cu peste 60%. Investitorii străini sunt cei care pun lucrurile în mişcare pe piaţa imobiliară, deoarece emiratul este privit ca o zonă stabilă de oamenii de afaceri din regiune, aşa cum este Londra pentru Europa.

Valoarea medie a chiriilor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.500 dolari/lună; semicentral: 820 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 3.200 dolari/lună; semicentral: 2.150 dolari/lună

Piaţa chiriilor rămâne animată indiferent de condiţiile economice, deoarece Dubai se bucură de proiecte grandioase, care necesită mii de angajaţi. De asemenea, emiratul atrage constant investitori regionali şi internaţionali, iar guvernul a anunţat că va crea aproape un milion de noi locuri de muncă în următorii opt ani, astfel că cererea de locuinţe va continua să crească.

Valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare este cu 74% mai mică faţă de perioada anterioară crizei

Piaţa imobiliară din Dubai dă semne de revenire, după aproape patru ani de scădere continuă a preţurilor. În prima jumătate a acestui an, numărul tranzacţiilor a urcat cu 50%, comparativ cu anul anterior, arată datele Agenţiei Naţionale de Cadastru din Dubai, însă instituţia nu separă datele pe diferite segmente imobiliare. Deşi valoarea totală a achiziţiilor imobiliare se ridică la 3,26 miliarde dolari, suma este cu 74% mai mică faţă de valoarea de 12,65 miliarde dolari atinsă în prima jumătate a anului 2008.

Preţul mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 3.700 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 2.300 dolari/mp

Preţul proprietăţilor premium din cartiere selecte, precum zona centrală sau cea a portului, a crescut cu 15% anul acesta. Cele mai cerute locuinţe sunt vilele, care reprezintă circa 20% din locuinţele de pe piaţă, arată datele Shuaa Capital PSC. Spre exemplu, în Burj Khalifa, unul dintre cele mai luxoase proiecte din Dubai, principalii clienţi de locuinţe şi spaţii comerciale sunt indienii şi iranienii. În prima jumătate a lui 2012, indienii au cheltuit aici 222 milioane dolari, iar iranienii plătit 128 milioane dolari.

CITEȘTE ȘI: Sofia, oraş a cărui piaţă imobiliară a fost extrem de afectată de criza financiară globală

 

24 November 2012