Multe dintre agenţiile imobiliare din Târgu Jiu şi-au sistat activitatea, nereuşind să supravieţuiască crizei. Oamenii nu au mai avut bani să îşi cumpere locuinţe, nu au mai putut îndeplini condiţiile de a lua un credit bancar şi, ca o reacţie în lanţ, mulţi agenţi imobiliari au rămas fără lucru.

Sursa: mayer-transport.roSunt şi câţiva care au reuşit să se menţină în aceste vremuri, iar aceştia susţin că în 2011 s-a înmulţit numărul tranzacţiilor.

„Anul acesta remarcăm o relansare a pieţei. Ca şi volum, observăm o îmbunătăţire evidentă faţă de anul trecut. În ce priveşte preţurile tranzacţiilor, nu putem spune acelaşi lucru. Dar comparativ cu sfârşitul lui 2010, cifrele sunt mult mai favorabile" afirmă Ruben Drăghici, directorul de vânzări de la Domina Imobiliare Group.

Cumpărătorii de locuinţe reîncep să apară

Vânzările de apartamente mai au de recuperat destul până să ajungă la numărul din 2007-2008. Chiar dacă preţurile apartamentelor au scăzut semnificativ în ultimii ani, la fel s-a întâmplat şi cu puterea de cumpărare. Dar lucrurile se pare că merg spre mai bine, nu spre mai rău. Agenţiile susţin că anul acesta sunt mai mulţi cumpărători decât anul trecut.

Cele mai căutate sunt garsonierele şi apartamentele de două camere

„Apartamentele de trei camere nu prea sunt cerute. Nici cu trei, nici cu patru camere, nici la închiriere, nici la vânzare. Clienţii optează pentru trei camere numai dacă este o oportunitate, un pont foarte bun, care nu merită să fie pierdut. Asta înseamnă un apartament renovat, într-o zonă bună, cu un preţ de vânzare mic" zice directorul de vânzări de la Domina Imobiliare Group.

Preţuri medii la vânzare:

Garsonieră - 25.000-30.000 euro în zona centrală şi 15.000-18.000 euro pentru cele în zone periferice
Apartament cu două camere - 40.000-45.000 euro în centru şi 30.000-35.000 euro în zone mărginaşe
Apartament cu trei camere - 45.000-50.000 euro central şi 37.000-40.000 euro spre periferie

„Preţul este un criteriu. Dacă este preţul bun şi are dotări, clientul preferă să meargă pe jos sau să fie mai departe de centru. Oamenii nu se încadrează pentru a lua un credit de la bancă şi atunci cumpără ce e mai ieftin, se duc spre zone semicentrale şi periferie" explică Cosmin Zăvoi, consultant imobiliar la agenţia BYA.

„Toţi doresc în centru, dar nu-şi permit. Cererea cea mai mare este, într-adevăr, pentru zonele centrale. Dar când aud ce preţuri sunt, se reorientează spre zone semicentrale sau chiar periferice", întăreşte reprezentantul Arcade Imobiliare.

Totuşi sunt şi clienţi care îşi permit să îşi aleagă zona. Dacă la închiriere nu au foarte mari preferinţe, la cumpărare clienţii doresc în general zone bune dar în acelaşi timp liniştite. Zonele centrale au dezavantajele lor - lipsa locurilor de parcare, zgomot, aglomeraţie - aşa că în topul preferinţelor sunt cele din imediata apropiere.

„Clienţii nu doresc ultracentral, ci preferă zone semicentrale, dar nu la bulevard: într-o zonă mai retrasă, unde au zonă verde, spaţiu de joacă, parcare. De exemplu, sunt foarte solicitate apartamentele în zona 8 Mai, Castelul de Apă, General Tell, Traian. Şi preţurile în aceste zone sunt mai accesibile, faţă de alte zone mult mai scumpe, gen Unirii, o parte din Republicii, Victoria pietonal, Argeş" spune Ruben Drăghici, de la Domina.

Cele mai solicitate sunt închirierile de garsoniere

Specialiştii sunt de părere că preţurile de închiriere sunt destul de mari în Târgu Jiu. Dar unde cererea este mare - creşte şi preţul. În general, sunt preferate zonele centrale şi semicentrale, dar primul criteriu luat în calcul este preţul, apoi dotările locuinţei şi abia pe ultimul loc este cartierul.

„Cele mai multe cereri sunt de la fotbalişti, directori de bănci, manageri companiilor private, persoane cărora le plăteşte compania chiria, aşa că pretenţiile sunt destul de mari şi, astfel, sunt şi dispuşi să plătească un preţ măricel pentru un oraş aşa micuţ" susţine Ruben Drăghici.

Garsonieră de închiriat - în zona centrală costă în jurul a 150 euro/lună, iar la periferie scade la 75-85 euro/lună
Apartament cu două camere - 200-250 euro/lună poziţionat central şi 100-150 euro/lună la marginea oraşului
Apartament cu trei camere - 300 euro/lună în centru şi 200 euro/lună la periferie

„Apartamentele de trei camere nu sunt foarte căutate pentru închiriere. Se mai dau cele care au oferta de preţ foarte bună, respectiv diferenţă foarte mică faţă de un apartament cu trei camere" spune Tonica Lumeazeanu, administrator Arcade Imobiliare.

Terenurile nu sunt căutate

Dacă închirierile şi vânzările de apartamente mici sunt cele care salvează tranzacţiile imobiliare, nu la fel se poate spune şi despre segmentul terenurilor şi cel al vilelor. Afacerile în această zonă sunt blocate de o lungă perioadă şi nu se întrezăreşte nimic, deocamdată.

„Casele scumpe nu se vând deloc şi nici terenurile. Cei care totuşi caută, vor parcele de 400-500 mp sau până în 1.000 mp. Sunt foarte mulţi oameni care se interesează, dar nu ştiu dacă din curiozitate sau chiar vor să achiziţioneze ceva. Am avut chiar şi două cazuri de tranzacţie a unor terenuri în care cumpărătorii s-au răzgândit la notar" împărtăşeşte Tonica Lumezeanu.

Având în vedere că nu prea s-au tranzacţionat terenuri în ultimul timp, nici nu există preţuri de referinţă. Consultanţii imobiliari oferă date despre preţurile cerute de vânzători, subliniind că acestea nu pot fi relevante, deoarece pot scădea şi la jumătate în cazul negocierilor cu un client. Cu toate acestea este clar că preţurile terenurilor s-au prăbuşit - în 2008 erau vândute loturi în centru cu 400 euro/mp, iar acum se cere mai puţin de 150 euro/mp şi tot nu se vinde.

IMOPEDIA.ro îţi oferă informaţii şi despre piaţa imobiliară din Constanţa şi din Cluj Napoca


29 April 2011