Preţurile apartamentelor rămân în continuare prea ridicate, în timp ce piaţa rezidenţială secundară este cea care beneficiază de programul Prima Casă. Totodată, construcţia de locuinţe noi rămâne la un nivel scăzut şi este puţin probabil ca dezvoltatorii să-şi schimbe planurile în ceea ce priveşte noua ofertă. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile unui raport de piaţă semnat Jones Lang LaSalle.

17885-264_1.jpgPrimele luni ale anului 2011 nu au reuşit să aducă nimic nou pe piaţa creditelor bancare din România, care rămâne în continuare aproape îngheţată. Programul Prima Casă mai mişcă lucrurile, asigurând finanţarea unităţilor rezidenţiale mici, în blocuri vechi, construite înainte de 1989.

Oferta de locuinţe

„În Bucureşti construcţia de spaţii rezidenţiale noi este limitată. Chiar dacă nu există date statistice oficiale în ceea ce priveşte numărul unităţilor rezidenţiale finalizate în 2010, cu siguranţă este mai mic faţă de numărul celor livrate în 2009. Datele statistice vor evidenţia cu siguranţă efectele crizei. Astfel, în prima parte a anului 2009, numărul autorizaţiilor de construcţie a scăzut cu aproximativ 40%, stopând trendul de creştere înregistrat în anii anteriori. În datele statistice finale ale anului 2010, cel mai probabil, autorizaţiile de construcţie vor fi în scădere" potrivit ultimei analize de piaţă a companiei de consultanţă Jones Lang LaSalle.

Cererea de locuinţe

La începutul lui 2011 piaţa creditelor ipotecare este aproape blocată, urmând trendul slab de la sfârşitul anului 2010. Cu toate acestea, evaluarea din luna februarie a Băncii Naţionale, evidenţiază o uşoară creştere în ultimul trimestru din 2010. În continuare, băncile au scăzut costurile asociate împrumuturilor şi se aşteaptă o relaxare a condiţiilor de creditare. Trebuie avut însă în vedere că aceste credite se acordă atât pentru locuinţe noi, cât şi pentru cele din piaţa veche. Cei mai mulţi dintre cei care au beneficiat de cea de-a treia ediţie a programului guvernamental Prima Casă au avut tendinţa să achiziţioneze apartamente construite înainte de 1989.

Preţuri în contradictoriu cu cererea

„Cererea pentru unităţi rezidenţiale noi nu a înregistrat o creştere remarcabilă, în ciuda scăderii continue a preţurilor de vânzare. Un motiv este faptul că preţurile de vânzare nu sunt adaptate cererii locale. Suprafeţele mult prea mari se traduc în preţuri mari de vânzare, pe care cei mai mulţi potenţiali cumpărători pur şi simplu nu şi le permit. De asemenea, cea mai mare parte a unităţilor rezidenţiale noi se încadrează în segmentul de lux, care în prezent beneficiază de o putere de cumpărare în continuă scădere. Pe de altă parte, unităţile rezidenţiale noi, la preţuri mici, oferă de obicei amplasamente şi dotări mediocre, în cele mai multe cazuri beneficiind de o slabă infrastructură" sunt de părere analiştii Jones Lang LaSalle.

Previziuni pentru a doua jumătate a lui 2011

Pentru a se observa o revenire la un nivel decent de tranzacţionare, noua ofertă va trebui să fie mult mai bine adaptată cererii locale, în timp ce oferta deja existentă pe piaţa rezidenţială primară va trebui să-şi modifice în continuare preţurile de vânzare. Scăderea substanţială a bugetului alocat de stat programului Prima Casă arată că dezvoltatorii nu se mai pot baza pe sprijin guvernamental, în condiţiile în care sectorul bancar este în continuare foarte slab, se mai arată în raportul citat.


3 May 2011