Agenţiile imobiliare din Sibiu s-au rărit considerabil, dar cei rămaşi în branşă nu se plâng de lipsă de activitate. Apartamentele şi loturile mici de teren au căutare în această perioadă.

18192-sibiu.jpgHermannstadt a fost întotdeauna unul dintre cele mai înfloritoare oraşe din zonă. Capitală Culturală Europeană în 2007, Sibiu a cunoscut în ultimii ani o renaştere economică şi culturală semnificativă, fiind astăzi unul dintre oraşele cu cel mai ridicat nivel de investiţii străine din România. Cu toate acestea, criza s-a resimţit şi în afacerile din zonă.

„Piaţa spaţiilor comerciale nu mai este atât de prosperă ca în anii trecuţi, dar nu este chiar îngheţată. Se caută în continuare spaţiile comerciale ieftine, dar nu cele din zona centrală sau de pe bd. Mihai Viteazu. Preţurile în zonele acestea nu au scăzut prea mult, deoarece contractele se fac pe minimum cinci ani şi se prelungesc chiar şi pe 15 ani. Aşa că nu sunt multe spaţii disponibile, iar cele care apar - au preţuri mari. Per total, interesul este mai mic faţă de anul trecut, nu mai sunt atâţia oameni care vin să îşi deschidă afaceri în Sibiu" spune Călin Frăsie, consultant imobiliar la Zolka Solution.

Programul „Prima Casă" - motorul tranzacţiilor

Vânzările de apartamente se fac în număr mai mare decât anul trecut, iar preţul acestora este în continuă scădere. Cele mai căutate sunt apartamentele mici, în blocurile vechi, deşi există ofertă mai ieftină în ansambluri rezidenţiale.

„Până se reia programul „Prima Casă", vânzările sunt slăbuţe. Oricum, comparativ cu anul trecut, este mult mai bine în 2011. Cel mai bine se vând garsonierele şi apartamentele de două camere. Modalitatea de plată este de departe prin „Prima Casă", pe locul doi fiind banii cash şi abia apoi alte tipuri de credite bancare. Iar cei care au bani gheaţă, îi au dintr-o vânzare anterioară care s-a făcut tot prin Prima Casă" declară Robert Iordache, administrator Eurosib Imobiliare.

„95% dintre clienţi cumpără cu ajutorul unui credit bancar, iar dintre aceştia, aproape 70% se folosesc de programul Prima Casă" afirmă George Blidaru, agent imobiliar la Intermed Casa.

Preţuri medii la apartamentele vechi

Diferenţa între zona centrală şi cea periferică este mică, de până în 5.000 euro.
• Garsonieră - în jur de 25.000 euro
• Apartament de două camere - în jur de 40.000 euro
• Apartament de trei camere - în jur de 55.000 euro

„Avem oferte bune şi în ansambluri rezidenţiale, dezvoltatorii au coborât mult preţurile anul acesta. Spre exemplu, avem la vânzare apartamente de două camere cu 27.500 euro şi de trei camere cu 37.500 euro, dar în zonă periferică" completează reprezentantul Eurosib.

„Ştrandul, Vasile Aron, zona Gării, Valea Aurie acestea sunt zonele cele mai bunicele. Mai sunt construcţii noi şi spre periferie, dar lumea preferă blocurile vechi. Numai tineretul preferă locuinţele noi, care nu sunt foarte numeroase la noi, în Sibiu" continuă reprezentantul Intermed.

Se închiriază apartamente, fie vară, fie iarnă

Piaţa chiriilor se menţine, deşi cea mai bună perioadă nu este acum, ci toamna, când vin studenţii. Cu toate acestea, cei din branşă se declară mulţumiţi şi de activitatea actuală. Garsonierele sunt cele mai căutate, datorită preţurilor scăzute. În centrul istoric se găsesc cele mai piperate oferte. A fost o perioadă când acelaşi apartament se închiria chiar şi cu preţ dublu în centrul istoric, dar acum nu mai oferă nimeni atâţia bani. Totuşi preţul în această zonă creşte cu până la 25% faţă de alte zone bine cotate, pentru apartamente similare.

Preţuri medii de închiriere pentru apartamente mobilate şi utilate:
• Garsonieră - 130-150 euro/lună
• Apartament cu două camere - 180-220 euro/lună
• Apartament cu trei camere - 250 euro/lună

„Zonele preferate de chiriaşi sunt Calea Dumbrăvii şi bd. Mihai Viteazu. Sunt cele mai circulate bulevarde, şi se ajunge foarte repede în centru. Chiriaşii le aleg şi pentru că sunt multe spaţii comerciale, magazine deschise tot timpul, găsesc în zonă tot ce au nevoie" susţine reprezentantul Zolka Solution.

Loturile de casă - la mare căutare

Terenurile mari nu sunt foarte solicitate de investitori, în schimb parcele cu utilităţi trase sunt dorite. Specialiştii afirmă că 2011 nu a stopat tendinţa sibienilor de a-şi construi o casă lângă oraş.

„La un kilometru de Sibiu, parcelă de aproximativ 500 mp are preţul de 20.000-25.000 euro. Aceste parcele au tot ce le trebuie, cumpărătorului nu îi mai trebuie decât autorizaţia de construcţie. Acestea se caută. Am mulţi clienţi care îşi vând apartamentele şi mai pun o diferenţă mică de bani pentru a-şi construi o casă. Materialele nu mai sunt aşa scumpe, cu 80.000 euro se poate cumpăra un teren şi construi o căsuţă" afirmă reprezentantul Intermed Casa.

În oraş, lucrurile nu se discută aşa „ieftin". Au rămas puţine terenuri disponibile şi bune, aşa că preţul unui metru pătrat poate fi mai mare de 200 euro.

„Acum două-trei săptămâni s-a vândut un teren semicentral, pe bd. Milea. Pentru 680 mp s-au plătit 150.000 euro. Spre periferie, preţul scade până la 100 euro/mp" încheie administratorul Eurosib.

IMOPEDIA.ro îţi oferă informaţii şi despre piaţa imobiliară din Brașov, Cluj Napoca, Timișoara, Iași, Constanţa şi din Târgu Jiu.

13 May 2011