Garsonierele şi apartamentele cu două camere sunt de departe cele mai tranzacţionate locuinţe din Braşov. Şi asta datorită programului Prima Casă care a reuşit să mai mişte piaţa şi aici. Numărul celor care şi-au cumpărat o locuinţă prin acest program a crescut simţitor în ultima perioadă, spun reprezentanţii agenţiilor imobiliare din zonă.

Sursa: holidayreview.roPe parcursul lui 2010 nu prea au fost vânzări, dar din decembrie a început să îşi mai revină piaţa imobiliară. În primele luni ale acestui an vânzările au mers mai bine decât în decembrie. Se vând în mod special garsonierele şi apartamentele în jur de 40.000 - 45.000 euro. Multe sunt prin programul Prima Casă, mulţi oameni s-au grăbit auzind că se termină fondurile băncilor" declară pentru imopedia.ro Aurel Guţă, director în cadrul agenţiei Euro Dome Imobiliare.

Garsonierele din zona centrală costă între 30.000 şi 40 000 euro, iar cele din zonele mărginaşe din Braşov scad până la 15.000 euro.

„Apartamentele de două camere, care sunt cele mai căutate, au preţuri ce pornesc de la 50.000 euro şi ajung chiar şi la 70 000 euro în centrul Braşovului. Cele de la periferie scad la jumătate, minimul fiind undeva în jurul valorii de 30.000 euro" spune Liviu Chiriac, consultant la Metropolitan Imobiliare.

Apartamentele cu trei camere au preţuri de vânzare ce pornesc de la 65.000 euro şi pot sări de 100.000 euro, dacă vorbim de un apartament frumos, spaţios, situat în centru. Aceleaşi apartamente, dar în zone periferice, scad până la 40.000 euro, potrivit informaţiilor primite de la agenţiile imobiliare din Braşov.

Modalităţi de plată: programul Prima Casă sau banii cash

Sunt foarte puţini cei care aleg un credit ipotecar normal, iar cei care merg spre această variantă o fac pentru că nu se încadrează în programul Prima Casă, susţin consultanţii imobiliari braşoveni.

„Şi spre sfârşitul anului trecut, şi la începutul acestui an, s-au tranzacţionat mai multe apartamente cu programul Prima Casă decât cu banii jos sau alte mijloace de plată" ne informează brokerul Mihai Rădulescu.

Chiriile salvează piaţa imobiliară braşoveană

În afară de vânzarea locuinţelor mici, agenţii imobiliari braşoveni spun că se ocupă frecvent cu închirierea apartamentelor şi a spaţiilor comerciale.

Garsonierele centrale se închiriază de la 200 euro/lună, iar în cazul unei locuinţe frumos amenajată se ajunge la 300 euro/lună. Spre marginea Braşovului pretenţiile scad. Astfel, chiria lunară cerută poate fi şi de 100 euro.

„Nu se prea caută apartamentele cu trei camere pentru închiriat, ci mai mult cele cu două camere şi garsonierele" ne spune reprezentantul Metropolitan Imobiliare.

Cine vrea totuşi să închirieze un apartament cu trei camere în buricul Braşovului ar trebui să se aştepte la preţuri ce variază între 250 şi 500 euro. Cei care au un buget mai restrâns pot alege cartierele de la marginea oraşului şi vor plăti lunar între 150 şi 300 euro, în funcţie de dotări şi amenajări.

Zone preferate de chiriaşii braşoveni, potrivit agenţiei Euro Dome Imobiliare:

1. Centrul Civic, zona Scriitorilor, Răcădău
2. Cartierul Astra
3. Zona Tractorul
4. Cartierul Triaj şi Bartolomeu

Terenurile sunt „la pământ"

Cea mai slabă activitate este cea a terenurilor. Conform specialiştilor imobiliari braşoveni, se mai tranzacţionează doar terenurile luate pe post de investiţie. Numărul celor care fac astfel de gesturi este însă mic şi nu ajută deloc piaţa care rămâne blocată în această zonă.

„Speculatorii culeg cele mai bune oferte de pe piaţă, de la cei care sunt nevoiţi să vândă sau de la bănci şi, astfel, cumpără sub preţul pieţei" afirmă directorul Euro Dome Imobiliare.

Şi mai puţin căutate sunt parcele mari, cu suprafeţe de mii de metri. Acestea ori sunt neinteresante în ochii investitorilor, ori se doresc a fi cumpărate pe nimic.

IMOPEDIA.ro îţi oferă informaţii şi despre piaţa imobiliară din Iaşi.


1 April 2011