Calcutta a fost în trecut capitala şi cel mai dezvoltat oraş al Indiei, însă a suferit un uriaş declin economic – începând cu anii ’60, multe fabrici şi-au închis porţile şi numeroase afaceri au fost relocate. Revitalizarea economică ce a urmat anilor ’90 s-a reflectat şi în piaţa imobiliară, Calcutta fiind în prezent un oraş atractiv în ochii investitorilor locali şi internaţionali.

32548-5s3j0277_calcutta.jpgCalcutta este capitala statului Bengalul de Vest şi al şaptelea oraş din India, din punct de vedere al numărului de locuitori. Fost centru politic, educaţional şi cultural al ţării, oraşul a trecut printr-o perioadă de declin economic în deceniile de după declararea independenţei statului. Cu toate acestea, în ultimii 25 ani, Calcutta a reuşit să îşi reanime economia. În prezent, oraşul are o importanţă deosebită pe plan local şi regional – este principalul centru financiar, comercial şi de afaceri din nord-estul Indiei.

Denumit Kolkata pe plan local, oraşul găzduieşte Bursa din Calcutta, a doua mare bursă a ţării. De asemenea, este un port comercial şi militar de importanţă majoră (portul din Calcutta este cel mai vechi port operaţional din India) şi este singurul oraş din regiune care are un aeroport internaţional. Revitalizarea economică din ultima perioadă a dus la o dezvoltare simţitoare a metropolei pe toate planurile, însă a venit şi cu neajunsuri inevitabile: Calcutta se confruntă cu poluare urbană semnificativă, cu o creştere a populaţiei peste capacitatea infrastructurii, cu un trafic infernal şi cu alte probleme socioeconomice şi logistice.

  • Calcutta are o populaţie de 4,5 milioane locuitori, însă în oraş şi împrejurimile sale locuiesc peste 14 milioane oameni, fiind a treia zonă metropolitană din India
  • Oraşul a fost capitala Indiei până în 1911 – din cauza dezavantajelor geografice şi a naţionalismului exacerbat din Bengal, capitala a fost mutată la New Delhi

Dezvoltarea economică ce a urmat anilor ’90 a început, în ultima decadă, să se resimtă şi în alte domenii. Piaţa imobiliară a început să crească timid, la începutul anilor 2000, iar în prezent este în plin avânt. Dezvoltatorii au găsit în Calcutta o uriaşă cerere de locuinţe nesatisfăcută (în special pe segmentul preţurilor medii sau low cost), astfel că oraşul urmează traiectoria imobiliară pe care au avut-o întrecut Mumbai, Delhi sau Bangalore.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 1.220 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 520 dolari/mp

Principalul centru financiar şi de afaceri al regiunii, Calcutta atrage constant locuitori din alte oraşe mai mici, veniţi în căutarea unor venituri mai mari. Piaţa chiriilor nu duce lipsă de cerere, iar preţurile sunt simţitor mai mici comparativ cu alte mari oraşe ale Indiei, ceea ce face din Calcutta o metropolă atractivă în ochii investitorilor locali şi internaţionali. Oamenii de afaceri experimentaţi văd potenţialul oraşului şi investesc în apartamente oferite ulterior spre închiriere, cu precădere în centrul şi sudul Calcuttei.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 130 dolari/lună; semicentral: 80 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 350 dolari/lună; semicentral: 160 dolari/lună

Proiectele imobiliare dezvoltate în ultimul deceniu sunt la standarde internaţionale, dar au preţuri mult mai mici decât în metropole de dimensiuni asemănătoare, spun agenţii locali. Interesul investitorilor internaţionali manifestat în ultimii ani i-a motivat pe dezvoltatori să ridice construcţii cu alură occidentală, însă la preţuri accesibile pentru cumpărătorii locali. Înflorirea economică a oraşului face ca metropola cu 4,5 milioane locuitori să aibă una dintre cele mai promiţătoare pieţe imobiliare din această parte a lumii, arată analiştii internaţionali.

CITEŞTE ŞI: Guangzhou – cea mai rapida scumpire a locuinţelor din China

 

7 December 2013