0-118-55070822.jpgPreţurile ridicate de pe piaţa imobilelor de lux pot fi atribuite afacerilor micilor investitori români, care prin achiziţii şi vânzări repetate au speculat şi încurajat, totodată, creşterea mare a preţurilor într-un interval de timp foarte scurt, susţin analiştii imobiliari bucureşteni.

Claudia Dăscălescu, consultant senior în cadrul departamentului rezidenţialal DTZ Echinox, spune că dezvoltatorii români au apărut treptat, odată cu creşterea pieţei de profil şi sunt foştii mici investitori. Aceştia au crescut şi au recuperat prin achiziţii şi vânzări repetate, speculând creşterea mare a preţurilor şi totodată scăderea cererii pentru acest tip de locuinţe.

Dăscălescu este de părere că pentru majoritatea dezvoltatorilor români au fost suficiente două-trei manevre de acest gen, pentru a se lansa în proiecte mai îndrăzneţe, de tipul micilor proiecte imobiliare, bloculeţe de minim nouă - maxim 25 de apartamente, amplasate în locaţii de top, pe care reuşeau să le contracteze din fazele iniţiale ale construcţiei.

'Investiţiile străine au favorizat evoluţia şi dezvoltarea pieţei de lux. Majoritatea acestor investiţii străine au vizat proiecte imobiliare ample care au trezit interesul şi în rândul micilor investitori români. Pentru momentul respectiv, achiziţiile de acest tip se explicau printr-o foarte bună rată de amortizare a investiţiei, de aproximativ 5-6 ani. Creşterea ulterioară a preţurilor şi extinderea perioadei de amortizare au dus la scăderea cererii pentru acest tip de locuinţe', a declarat pentru NewsIn, Claudia Dăscălescu.

În prezent, 95% din cererea pentru locuinţe de lux se concretizează în oferta dezvoltatorilor români care au mizat pe locaţii de top, ultracentrale şi exclusiviste, pe intimitate, unicitate şi securitate. Astfel, cele mai scumpe produse de lux din acest segment de piaţă au marcă românească.

'Investiţiile străine în complexuri rezidenţiale de lux sunt notabile doar câteva şi remarcabil probabil unul singur, în opinia mea. Este vorba despre un complex de 11 blocuri de apartamente amplasat în zona Dorobanţi. În măsura în care investiţiile străine ulterioare vor reuşi să regăsească acest echilibru vor avea success. În rest, vorbim în continuare de dezvoltări rezidenţiale de lux de maxim 10 apartamente în locaţii exclusiviste', mai spune Claudia Dăscălescu de la DTZ Echinox.

Cu toate acestea, preţul apartamentelor de lux din Bucureşti este în continuare la unul din cele mai mici niveluri comparativ cu restul oraşelor europene. Astfel, preţul mediu al unui metru pătrat construit în Bucureşti este de aproape 2400 de euro, pe locul întâi în acest clasament aflându-se Monaco, unde preţul unui metru pătrat depăşeşte 24 de mii de euro, se arată într-un studiu publicat de GlobalPropertyGuide.

Pe locul doi în acest clasament se află zona centrală a Londrei, unde preţul pe un metru pătrat construit e de aproape 10 mii de lire sterline - aproximativ 15 mii de euro. Pe poziţiile imediat următoare se află Amsterdam şi Paris, unde un apartament de 120 de metri pătraţi are un preţ mediu de achiziţie de opt sute de mii de euro.

Sursa

5 February 2007