0-150-investitiidemilioane.jpgAnul 2006 a fost un altul exceptional pentru imobiliarul european, cu tranzactii incheiate de aproape 180 mld. euro, in crestere fata de 2005 cu 33 mld. euro. Recordul a fost inregistrat in ultimul trimestru, cand tranzactiile au insumat 47 mld. euro, iar Marea Britanie a ramas in continuare principala atractie a investitorilor straini, cu peste 6,7 mld. euro, reprezentand 34% din totalul fondurilor investite. Top 3 este completat de Germania, care a atras 21% din sumele totale investite, si Franta, cu doar 13 procente, se arata intr-un studiu DTZ. Investitiile australiene in Europa s-au mentinut puternice pe tot parcursul anului, iar cele mai recente includ achizitionarea unui centru comercial din Barcelona, Heron City, de catre Babcock & Brown si General Property Trust pentru 138 mil euro. Investitorii britanici si-au continuat in forta achizitiile pe continentul european, principala tara "afectata" de milioanele lor fiind Germania.

Totalul fondurilor investite de englezi au fost in a doua jumatate a lui 2006 de 1,6 mld euro. Principalele orase europene nu au mai reprezentat un "must", interesul investitorilor indreptandu-se inspre orasele de provincie, atrasi fiind de potentialul profit mai ridicat. Un exemplu elocvent in acest sens este Invista REIM, care a achizitionat un proiect de retail in orasul nemtesc Riesa pentru 50 mil. euro. In acelasi timp, compania britanica Kenmore a achizitionat doua proprietati in Dortmund si Einbeck pentru 16 mil. euro. Tarile nordice au inregistrat cateva tranzactii notabile. Achizitia portofoliului de retail al GE si London& Regional din Suedia de catre Northern Logistics Properties s-a apropiat de 540 mil. euro. Una dintre tranzactiile mari din Suedia a fost reprezentata de vanzarea centrului comercial Sturegallerian din Stockholm pentru 440 mil. euro.

Cele mai mari doua tranzactii din ultimul semestru al anului precedent din Marea Britanie au avut in prim-plan investitori australieni. Macquarie Goodman si QIC Real Estate, care au achizitionat portofoliul parcului de afaceri britanic Akeler si centrul de cumparaturi Merry Hill, din apropiere de Birmingham, au platit suma de 1,7 mld. euro.
Investitorii britanici s-au aratat interesati si de piata italiana in aceasta perioada, apreciaza analistii DTZ, cu unele tranzactii majore de-a lungul timpului. Fondul britanic Cordea Savills a achizitionat pentru 320 mil. euro un mixt de proprietati in/si imprejurul orasului Milano.

Europa Centrala si de Est nu s-a dezmintit nici in aceasta perioada. Fondurile inghitite de aceasta zona au fost de 8 mld. euro de-a lungul ultimelor 12 luni, se apreciaza in studiul citat. Piata imobiliara romaneasca a atras o investitie de proportii prin achizitionarea primei etape a Parcului Sema de catre austriecii de la Europolis Real Estate. Tranzactia, de aproximativ 90 mil. euro, a reprezentat un record pentru imobiliarul romanesc, fiind cea mai mare de pe sectorul office din Romania. Tranzactiile cele mai numeroase au avut loc pe segmentul retail. Compania australiana Immoeast a achizitionat pentru 210 mil. euro centrul comercial Polus din Cluj de la compania ungara TriGranit. O alta tranzactie importanta din Romania a fost cumpararea a 50.000 mp din parcul de retail din Sibiu de catre North Real Estate Opportunities Fund. In acelasi timp, US REIT Gramercy Capital a inregistrat cea mai mare tranzactie din Bulgaria prin achizitionarea Parcului de Business din Sofia de la Linder Group pentru 180 mil. euro.

Sursa

12 February 2007