Ai nevoie de mai multe camere, iar cumpărarea unei noi locuințe nu intră în calcul, momentan? Atunci poți recurge la recompartimentarea spațiului interior. Există mai multe tehnologii prin care acest lucru este posibil, dar plăcile de gips-carton sau pereții mobili sunt soluții simple, care pot fi implementate chiar de către proprietar, cu puțină muncă de documentare în prealabil.

37821-perete_fals.jpgAtunci când se decide recompartimentarea locuinței, este nevoie, în primul rând, de documentare. Există anumite operațiuni pentru care este nevoie de acordul asociației de proprietari, în cazul blocurilor, sau a Primăriei, în cazul caselor individuale. De exemplu, modificările care implică stâlpii de rezistență sau pereții comuni, intră pe această listă. Dincolo de aceste limite, operațiunile de modificare a interiorului se pot face după bunul plac al proprietarilor, iar plăcile de gips-carton sau pereții mobili sunt cele mai la îndemână soluții.

Proprietarii trebuie să ia în calcul câteva lucruri esențiale: suprafața totală a locuinței, spațiul util optim, necesar pentru fiecare încăpere, în așa fel încât să se asigure confortul locatarilor, rolul fiecărei încăperi și, abia în ultimul rând, componenta estetică a locuinței. Pentru că fiecare cameră trebuie să fie în primul rând practică, apoi bine încadrată estetic”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro arh. Romina Palade, specialist în design interior Max Ideea Design.

Pereții de gips-carton pot masca instalațiile și cablurile, în vidul din interiorul lor

În funcție de aceste informații, se poate trece la alegerea materialului potrivit pentru pereții despărțitori. Prima variantă este cea a pereților de gips-carton. Avantajul lor este faptul că pot masca instalațiile, pe care le înglobează în vidul din interiorul lor, aducând astfel și un plus, din punct de vedere estetic.

„Pereții de gips-carton sunt utilizați, de obicei, în cazul suporturilor fără capacitate portantă. Pentru montarea lor se poate folosi procedeul tencuirii uscate, respectiv montarea panourilor cu adeziv pe un suport masiv. O altă variantă este reprezentată de montarea panourilor pe structuri proprii. În orice caz, vorbim despre o structură cu masă redusă, ceea ce înseamnă că stabilitatea și rezistența construcțiilor nu sunt afectate în niciun fel”, continuă arhitectul Romina Palade.

Pereții mobili sunt simplu de montat, dar nu sunt potriviți pentru toate locuințele

Montarea trebuie să se facă atent, pentru a obține rezultate rezistente în timp. de exemplu, în cazul tencuirii uscate, trebuie îndepărtate inițial toate resturile de mortar sau beton, ceară sau uleiuri folosite de decofrare. De asemenea, suportul ales trebuie să fie stabil, plan, și ferit de umiditate. Adezivul pe bază de ipsos trebuie folosit cu generozitate, iar panourile trebuie fixate bine, cu ajutorul ciocanului, pe suportul dedicat lor. Montarea pereților mobili este mai simplă, dar nu este potrivită tuturor tipurilor de locuințe.

„Montarea pereților mobili poate fi făcută cu ușurință de către proprietar. De cele mai multe ori se folosesc modelele pe șină, deci este necesară montarea unui dispozitiv pe rolă, pe tavan și pardoseală. Este același sistem folosit în cazul ușilor culisante, deci este nevoie de spațiu suficient pentru rularea peretelui”, explică Cornel Trașcă, designer interior Harmony Design.

Acest tip de pereți este văzut drept practic, de mulți proprietari, pentru că el permite delimitarea spațiului după nevoile de moment. Pentru a obține un spațiu deschis, este suficient să fie retras peretele. În cazul proprietarilor care vor modificări majore ale locuinței, care implică aprobări, este nevoie de consultarea unui specialist, de preferință inginer structurist, care poate expune posibilitățile de reconfigurare a spațiului. Apoi, un arhitect cu drept de semnătură poate întocmi releveul și planul de amenajare a locuinței. În asemenea cazuri, poate fi necesară obținerea unui Certificat de Urbanism, cu toate avizele solicitate prin acest act, precum și de o expertiză tehnică menită să ateste faptul că modificările solicitate nu pun în pericol stabilitatea generală a construcției.

CITEȘTE ȘI:

29 July 2015