Piaţa spaţiilor industriale s-a caracterizat anul trecut printr-o dinamică greu de imaginat chiar şi pentru cei mai optimişti oameni din domeniu: suprafaţa spaţiilor industriale închiriate în Bucureşti s-a dublat. La o analiză a tranzacţiilor semnate pe acest segment, este evident faptul că cei care închiriază astfel de spaţii caută mai ales vestul Bucureştiului. Această decizie vine firesc, în condiţiile în care vestul oferă atât infrastuctura necesară pentru cei care folosesc spaţiile comerciale cât şi preţuri scăzute.

16555-133386maxim.jpgSuprafaţa totală a spaţiilor industriale închiriate anul trecut în zona Bucureşti a fost de 94.300 mp, în creştere cu 105% faţă de 2009, când a fost închiriată o suprafaţă de 46.000 mp, potrivit unui raport realizat de compania de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis (CBRE). Creșterea resimțită a fost cu atât mai puternică în a doua parte a anului, când volumul total al închirierilor în zona Bucureşti a ajuns la 39.500 mp, ceea ce reprezintă o creştere cu 190% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2009. În București s-au semnat peste 53% din tranzacţii. Cele mai multe contracte semnate în capitală au fost pentru zona de vest, respectiv 70%. Capitala este urmată de Timişoara (21%), Oradea (13%) şi Ploieşti (7%). "Nivelul chiriei prime pentru Bucureşti în al doilea semestru a fost de 4,15 euro/mp/lună. Chiriile efective nete sunt la un nivel mai scăzut, întrucât numărul stimulentelor şi al reducerilor de chirie oferite de dezvoltatori chiriaşilor, a crescut în ultimele şase luni. În prezent, randamentul prime este de 10,25% şi sunt premise pentru alte scăderi ale acestui indicator, întrucât interesul pentru produse imobiliate de top creşte, inclusiv pentru cele industriale. Majoritatea tranzacţiilor o reprezintă facilităţile de producţie, cu interes scăzut pentru revânzare", se mai arată în raport.

În ceea ce priveşte volumul spaţiilor ce vor fi livrate în 2011, CB Richard Ellis precizează că "este dificil de estimat, întrucât anumite proiecte sunt fie stopate temporar sau amânate, reînceperea construcţiei depinzând direct de nivelul cererii pentru respectivele proiecte"."Estimăm că expansiunea activităţilor logistice şi de producţie va avea loc în oraşe importante ca Ploieşti, Cluj Napoca, Timişoara şi Arad, în timp ce în Bucureşti activitatea de dezvoltare se va concentra pe facilităţile deja operaţionale", informează raportul.

În total, oferta de spaţii industriale noi anul trecut, în România, a ajuns la 88.300 mp, plus alţi 20.000 mp de spaţii ocupate de proprietar. Astfel, întregul volum al spaţiilor livrate în 2010 a fost aproape egal distribuit între Bucureşti, Ploieşti şi Timişoara.



22 February 2011