Mulţi dintre investitorii grei din marile oraşe ale lumii nu sunt localnici, ci vin de la mii de kilometri distanţă. Conform studiilor, în Londra 65% dintre cumpărătorii de imobile de lux provin din străinătate. De asemenea, datele Asociaţiei Agenţilor Imobiliari din Miami arată că în aproape 60% dintre tranzacţiile din 2010 au fost implicate persoane de cetăţenie străină.

The PlazaÎntr-unul dintre cele mai noi blocuri de lux de pe Fifth Avenue din Manhattan, circa jumătate dintre clienţi sunt din afara Statelor Unite. Primăvara aceasta, miliardarul rus Yuri Milner a plătit 100 milioane dolari pentru un castel pe o moşie în stil francez, în Sillicon Valley. După cum aţi citit în IMOPEDIA.ro, aceasta a fost cea mai scumpă locuinţă uni-familială cumpărată în S.U.A. până acum.

Studiile Asociaţiei Naţionale a Agenţilor Imobiliari din S.U.A. arată că 18% dintre consultanţi au raportat vânzarea unei locuinţe către cel puţin un cumpărător străin în 2010, faţă de 12% în 2009.

Vânzări scumpe vedem şi în Europa. De exemplu, ucraineanul Rinat Akhmetov a cumpărat două dintre cele mai scumpe apartamente londoneze, preţul amândurora fiind de peste 220 milioane dolari. Iar o prinţesă din Orientul Mijlociu a cheltuit anul trecut peste 96 milioane dolari pentru o locuinţă în Paris.

Comportamentul cumpărătorilor s-a schimbat, reflectând schimbările din scena economică globală

Pe piaţa imobiliară internaţională s-au întors clienţii ruşi, iar numărul brazilienilor este în continuă creştere, având în vedere că economia braziliană a crescut cu 7,5% anul trecut. Australienii preferă casele de vacanţă din faimoasa staţiune de schi Aspen, în timp ce clienţii din Venezuela se orientează către discount-urile apartamentelor cu vedere la plajă din Tampa, Florida.

Dat fiind faptul că în China preţurile imobiliarelor au crescut puternic, fapt ce poate duce la apariţia unei crize imobiliare în zonă, investitorii chinezi se orientează către pieţele străine, unde ofertele par chilipiruri pe lângă proprietăţile de acasă.

Mulţi dintre străinii care investesc în piaţa imobiliară americană profită de dolarul relativ slăbit. Canadienii formează cel mai mare grup de clienţi din afara Statelor Unite, reprezentând aproximativ 23% dintre cumpărătorii străini. Conform statisticilor, acest procent a crescut de la 17,6%, cât era în 2009.

Vânzările din New York

Luna trecută, ziarele americane au dat o notă de senzaţional unei tranzacţii din New York: 48 milioane dolari pentru un apartament cu o suprafaţă de 550 mp din faimosul hotel The Plaza. A fost unul dintre cele mai mari preţuri plătite pentru un apartament new-york-ez. Noii proprietari sunt ruşi.

Clienţii străini înseamnă între 15% şi 20% din tranzacţiile din Manhattan, conform lui Jonathan Miller, CEO al companiei de consultanţă Miller Samuel. Preferinţele acestora o reprezintă apartamentele nou construite sau complet renovate cu valori de câteva milioane de dolari.

Preţurile locuinţelor din Paris explodează

Piaţa imobiliară pariziană explodează, condusă în parte şi de preţurile exorbitante pe care turiştii sunt dispuşi să le ofere. În zona de lângă Champs-Élysées supranumită „Triunghiul de Aur", preţurile apartamentelor au crescut cu 38% în ultimul an, spun datele Camerei Notarilor din Paris. La apartamentele de peste 2 milioane de euro, există paritatea de trei cumpărători străini la un singur vânzător din afara ţării, ceea ce demonstrează că imobilele nu se cumpără pentru speculă, spun specialiştii.

Italienii şi englezii susţin o treime din achiziţiile din Paris. Aceşti clienţi sunt adesea interesaţi de apartamente situate pe malul stâng al Senei, din cartierul Saint-Germain, precum şi din zona mai boemă Marais. Cumpărătorii din Orientul Mijlociu şi Rusia preferă locuinţele din „Triunghiul de Aur", unde sunt cele mai luxoase hoteluri şi buticuri.

Ce proprietăţi caută investitorii străini în Londra

Londra are cea mai mare rată de cumpărători finali de locuinţe dintre toate oraşele mari din lume, susţine agenţia londoneză Kight Frank. După cum arată datele, dintre clienţii care au plătit peste 8 milioane dolari pentru locuinţe în centrul Londrei, 64% sunt din afara Angliei, probabil cel mai numeros procent de până acum.

De asemenea, s-a mărit şi numărul naţionalităţilor reprezentate de investitorii în piaţa imobiliară; anul trecut au achiziţionat locuinţe londoneze clienţi de 61 de naţionalităţi, de la 46 în 2009. Dintre aceştia, cea mai mare expansiune poate fi observată în rândul ruşilor, chinezilor, indienilor şi locuitorilor Orientului Mijlociu.

Boom imobiliar în Hong Kong

Boom-ul imobiliar din China se resimte cel mai puternic în Hong Kong, unde preţurile proprietăţilor au atins cote istorice şi sunt acum printre cele mai scumpe din întreaga lume. Locuinţele din Hong Kong au preţuri medii cu 52% mai mari decât cele din Londra şi cu 111% mai mult decât în New York.

Investitorii chinezi în piaţa locală sunt concentraţi pe sectorul de lux al apartamentelor cu preţuri de peste 1,5 milioane de dolari, cum ar fi ansamblul Cullinan din cartierul West Kowloon. Acest sector premium a reprezentat 29% din tranzacţiile încheiate în ultima jumătate a lui 2010. În tranzacţiile din gama de super lux, adică proprietăţile în valoare de peste 25 milioane dolari, în general sunt implicaţi cumpărători locali, arată studiile Jones Lang Lasalle.

În trecut, casele scumpe de pe coasta de sud a Hong Kong-ului erau populare printre bancherii expaţi din Marea Britanie, Australia şi S.U.A.



17 May 2011