Trecută printr-o criză imobiliară de doar un an de zile, Coasta de Azur rămâne una dintre cele mai profitabile zone din lume pentru o investiţie imobiliară. Staţiunile gem de turişti dintre cei mai înstăriţi pe perioada verii, aşa că o locuinţă aici va fi întotdeauna uşor de închiriat.

19316-pp.jpgRiviera Franceză a cucerit inimile nobilimii engleze de câteva sute de ani. Până la sosirea britanicilor, aici erau sate de pescari şi orăşele provinciale. Odată cu sosirea reginei Victoria, Côte d'Azur a devenit destinaţia preferată a nobilimii engleze. Încet, încet, zona a atras întreaga aristocraţie europeană, astfel că au apărut palate luxoase în Cannes, iar Nisa a devenit oraşul adoptiv al nobilimii ruse exilate.

În zilele noastre, staţiunile şi orăşelele franceze din zonă au devenit accesibile şi turiştilor din clasa medie. Există aproximativ 50 de staţiuni pe Coasta de Azur, sate sau mici orăşele rustice perfecte pentru locuinţe de vacanţă. Cu toate acestea, Nisa, Monte Carlo, Cannes sau Saint Tropez şi-au păstrat aura de lux, rămânând unele dintre cele mai exclusiviste staţiuni din lume.

Scurtă criză imobiliară

Paralizată în 2007 de falimentul băncii americane Lehman Brother, piaţa imobiliară de lux a început să se redreseze după doar un an. Pe de o parte au ajutat vânzătorii, care au devenit rezonabili realizând perioada prin care trec, pe de altă parte au contribuit cumpărătorii, tentaţi de căderile spectaculoase de preţ. Nici Coasta de Azur nu a fost scutită de neplăceri. În mod special ruşii şi starurile hollywoodiene au umflat valorile proprietăţilor, iar piaţa ajunsese la exces. Dar criza a readus totul la normal, după părerea analiştilor francezi.

Dar cum Côte d'Azur este numai una, au început rapid să reapară investitorii atraşi de prăbuşirea preţurilor. Au existat şi mulţi români care au cumpărat în apartamente în zonă, având în vedere că era o mină de aur pentru investiţii pe termen lung - în 2009, preţul scăzuse la 3.300 euro/mp, după ce cu doar un an în urmă era peste 5.000 euro/mp.

Nisa

19317-nisa.jpgNisa înseamnă mai mult decât legendarul bulevard Promenade des Anglais. Locuinţele cu vedere spre apă sunt principala miză a acestui oraş, deşi există case apreciate şi pe dealurile mai îndepărtate. Preţul proprietăţilor din Nisa este cu mult peste media naţională, atingând cele mai mari valori din întreaga Franţa.

Chiriile se triplează pe perioada verii, în timpul sezonului turistic. Cu toate acestea, locuinţele sunt rezervate cu doi-trei ani în avans. Principala problemă în Nisa nu o reprezintă preţul, ci disponibilitatea apartamentelor, căci oraşul este un magnet turistic. Ca reguli generale, chiria apartamentelor scade cu 10% la fiecare rând de blocuri care se îndepărtează de bulevardul principal, iar perioada minimă de închiriere este de o săptămână, cu avans şi depozit.

• Apartament cu un dormitor - central: 700 euro/lună; semicentral: 550 euro/lună
• Apartament cu trei dormitoare - central: 1.100 euro/lună; semicentral: 900 euro/lună
Sursa: Numbeo Cost of Living

Nisa este o destinaţie de vacanţă de lux, aşa că cei ce se încumetă să-şi cumpere o locuinţă aici ştiu la ce să se aştepte. Proprietăţile cu vedere spre apă se vând cu uşurinţă cu milioane de euro, dar cum este un oraş compact, chiar şi locuinţele cu vedere parţială către mare costă sute de mii de euro. Preţul mediu al apartamentelor este de 5.000 euro/mp, conform Numbeo Cost of Living.

Cannes

19318-cannes.jpgAici se fac cele mai bune investiţii în imobiliare, întrucât proprietarii nu întâmpină nicio problemă în a găsi chiriaşi ani la rând. Preţurile sunt relativ mari, dar Cannes îşi menţine un anumit nivel de prestigiu şi lux care justifică cheltuiala. Cele mai exclusiviste proprietăţi sunt în complexurile de pe coastă. Nu vă aşteptaţi însă ca locuinţele mai îndepărtate să fie cu mult mai ieftine, diferenţele sunt foarte fine. Chiriile sunt deosebit de mari pe perioada Festivalului de Film de la Cannes (în mai), precum şi în iulie şi august.

Nu sunt restricţii pentru clienţii străini, ba chiar este încurajată dinamica internaţională, deoarece ridică preţul proprietăţilor şi menţine oraşul în lumina reflectoarelor. De obicei, cumpărătorul achită taxele care se ridică la aproximativ 8% din valoarea locuinţei.

Sunt staţiuni mult mai exclusiviste de-a lungul Rivierei Franceze, astfel încât nu aici sunt cele mai scumpe proprietăţi. Oricum, numai cei înstăriţi îşi pot permite să achiziţioneze locuinţe centrale în Cannes.

Monaco

19319-monte_carlo.jpgPrincipatul Monaco este la o aruncătură de băţ de Nisa, Monte Carlo fiind fără dubiu definiţia luxului. Extravagant şi strălucitor, este oraşul celor frumoşi şi bogaţi, locul unde totul este la superlativ - cazinouri, maşini, raliuri de formula 1, yacht-uri, bijuterii, case scumpe de vacanţă. Dar şi preţurile sunt la superlativ, fapt ce nu pare să îi deranjeze pe clienţii zonei. Proprietăţile cu adevărat valoroase se vând în cercuri închise şi sunt considerate „o afacere bună", indiferent cât costă.

• Preţul mediu al apartamentelor este de 14.000 euro/mp
• Chirie medie apartament cu un dormitor - central: 2.000 euro/lună; semicentral: 1.200 euro/lună
• Chirie medie apartament cu trei dormitoare - central: 9.100 euro/lună; semicentral: 3.500 euro/lună
Sursa: Numbeo Cost of Living

Saint Tropez

19320-saint_tropez.jpgSaint Tropez, un sătuc turistic ridicat pe un piedestal, continuă să îi fascineze pe cei bogaţi şi faimoşi. Aşa că în ciuda unei recente scăderi a numărului de tranzacţii, piaţa imobiliară din Saint Tropez rămâne una dintre cele mai active din Franţa. Proprietăţile de lângă porturi sau plaje sunt printre cele mai scumpe de pe Coasta de Azur.

Gîtes („culcuş" - în traducere, cazare cu catering propriu) sunt cele mai întâlnite apartamente, deşi rar sunt echipate pe măsura aşteptărilor; sunt proiectate pentru cazări sezoniere, nu atât pentru închirieri pe termen lung. Nivelul chiriilor scade pe măsură ce locuinţa se îndepărtează de plajă şi de port, dar rămâne ridicat în aria exclusivistă a dealurilor ce înconjoară Saint Tropez, unde au locuinţe cei mai bogaţi expaţi.

Achiziţia unei proprietăţi în Saint Tropez rămâne o investiţie bună, în special pentru cei care intenţionează să închirieze în restul anului. Cele mai luxoase locuinţe au preţuri de milioane de euro, chiar şi micile apartamente din cartiere greu accesibile precum Sainte-Anne, Canebiers, Capon sau Tahitioften. Oferte decente pot fi găsite la periferie, în Ramatuelle, Gassin, La Croix Valmer sau Grimaud.


Află Cât costă o vacanţă pe Coasta de Azur


18 June 2011