Proiectele ambiţioase, suspendate în ultimii ani din cauza crizei mondiale, revin în atenţia investitorilor ce dispun de fonduri colosale. Proiectele energetice sunt printre cele mai atractive, iar producătorii de petrol din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord vor să investească în acest domeniu nu mai puţin de 740 miliarde dolari, până în 2017, conform Arab Petroleum.

26755-oilwellhires.jpgPreţul ridicat al petrolului favorizează investiţii mari în proiecte energetice, stopate odată cu apariţia crizei financiare, notează Bloomberg. Cele mai mari fonduri sunt alocate de Arabia Saudită, unde mai mult de 75% dintre încasările statului provin din afaceri legate de petrol şi circa 90% din veniturile din exporturi. Arabia Saudită este cel mai mare producător şi exportator de petrol din lume, astfel că este liderul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Conform Arab Petroleum Investments Corporation, banca interguvernamentală de dezvoltare a proiectelor energetice din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord:

  • Arabia Saudită alocă un buget de 165 miliarde dolari
  • Emiratele Arabe Unite vor să investească 107 miliarde dolari
  • Algeria vrea să cheltuiască fonduri în valoare de 71 miliarde dolari
  • Iran vrea să investească 68 miliarde dolari

Dacă preţul mediu al petrolului la nivel mondial continuă să depăşească 100 dolari/baril, statele din regiune pot finanţa proiectele energetice pe cont propriu, integral, susţin reprezentanţii Arab Petroleum. La momentul acesta, preţul mediu al produselor OPEC este de 107 dolari/baril, conform analizelor Bloomberg.

Arab Petroleum a selectat câteva dintre cele peste 200 propuneri anunţate în sectorul public şi privat în regiune, proiecte din industria petrolului şi gazelor naturale, industria petrochimică şi energie, cu şanse de a fi începute în următorii cinci ani. Investiţiile estimate pentru fiecare proiect sunt între 100 milioane dolari şi 20 miliarde dolari.

CITEŞTE ŞI: Paza bună trece primejdia rea: redu riscul de incendiu acasă

8 October 2012