Cumpărătorii întârzie să apară, deşi costurile sunt mai mici cu 40% faţă de 2008. Dacă anul trecut clienţii găseau cu greu o astfel de proprietate, în 2009 tranzacţiile pe acest segment pot fi numărate pe degete. Asta în ciuda unei oferte foarte bogate.

Casa de vacanţă pe pământ, spaţioasă, aproape de pârtiile de schi apare tot mai des în anunţurile imobiliare. Totuşi, puţini mai sunt cei care se arată interesaţi de ofertele de acest tip ale agenţiilor imobiliare.

În anii de vârf ai pieţei imobiliare, inclusiv segmentul locuinţelor de vacanţă a fost unul extrem de tranzacţionat. „Anul trecut, spre exem­plu, nu mai aveam ce să le oferim clienţilor. Majoritatea îşi doreau casa clasică construită pe pământ lângă pârtiile de ski, iar ofertele erau epuizate imediat ce apăreau", declară Aurelia Turea, broker imobiliar al agenţiei House Consulting Buşteni. Conform acesteia, lipsa turiştilor din acest an a dus la o decizie a proprietarilor de astfel de imobile: trebuie să vindem.

Astfel, oferta a crescut semnificativ. „Clienţi potenţiali există, însă aceştia preferă să mai aştepte. Ei încă speră ca preţurile să mai scadă şi abia apoi să cumpere", explică Turea. În condiţiile în care previziunile pentru 2010 indică în continuare scăderi pe piaţa imobiliară, lucrurile probabil că nu se vor schimba prea mult în viitorul apropiat.

Plata în rate

Un caz concret este o vilă în Bran, lângă pârtia Zănoaga, cu o suprafaţă construită de 170 de metri pătraţi, cu 500 de metri pătraţi de teren, finalizată în 2009, pentru care proprietarul cere 160.000 de euro.

Această casă este la vânzare încă din luna septembrie şi este dovada cea mai clară că este foarte greu de vândut. Au fost mulţi oameni care s-au interesat de acest imobil, însă nu voiau să ofere mai mult de 120.000-125.000 de euro sau propuneau diferite trocuri", afirmă consultantul imobiliar.

Sursa

8 December 2009