Criza financiară şi cererea scăzută îi determină pe mulţi români să-şi vândă apartamentele în rate, chiar dacă se expun unor riscuri.

De aproape o jumătate de an, piaţa imobiliară din Ploieşti este blocată, preţurile solicitate de proprietari fiind cu până la 30% mai mici decât anul trecut.

Iar din cauza îngheţării creditării, cumpărătorii sunt din ce în ce mai puţini.

În aceste condiţii, proprietarii de apartamente au ajuns să accepte plata în rate, chiar dacă tranzacţiile sunt riscante.

Băncile, ocolite de clienţi

Astfel, în ultimele săptămâni au început să apară, în presa locală, din ce în ce mai multe anunţuri de tipul: „Vând apartament 2 camere, zona Cina, accept bani în rate".

Preţul unei garsoniere variază în prezent între 25.000 şi 35.000 de euro. În cazul apartamentelor cu două camere, preţurile fluctuează între 30.000 de euro şi 50.000 de euro, în funcţie de zonă şi dotări.

„Am nevoie urgentă de bani pentru a putea plăti un credit, de aceea pot să las o parte din sumă şi cu plata în rate", explică Florin Voicu, unul dintre proprietarii care e gata să-şi vândă casa în rate.

Deşi sunt conştienţi că riscă destul de mult, ploieştenii consideră că doar aşa îşi pot vinde locuinţele. „Ştiu că este riscant, dar nu am încotro. În câteva luni, valoartea apartamentului meu a scăzut cu 5.000 de euro. O să mă uit cu atenţie la eventualii cumpărători", spune şi ploieşteanul Pavel Stancu.

Tranzacţii riscante

„Astfel de tranazacţii sunt legale şi au în spate un contract de vânzare-cumpărare autentificat la notariat, cu clauze clare privind plata eşalonată a imobilului. La cum merge piaţa şi cât de repede scad preţurile, este mai avantajos aşa", spune Dragoş Stoica, patronul unei agenţii imobiliare.

Pentru notari, astfel de contracte sunt mană cerească, în condiţiile în care în ultima vreme s-au ocupat doar de legalizarea documentelor, servicii pentru care tarifele sunt destul de mici. „În ultima perioadă a crescut numărul celor care încheie contracte cu caracter imobiliar cu plata în rate.

În funcţie de înţelegerea părţilor, se poate stipula ca, în caz de neplată a unei rate, contractul să devină nul. Evacuarea proprietăţii se poate face însă numai printr-o decizie a instanţei de judecată", explică Dan Oprea, reprezentantul unui birou notarial din Ploieşti.









Sursa

19 October 2009