În următorii opt ani, toate construcţiile noi ar trebui să fie clădiri verzi, care funcţionează la cele mai înalte standarde. şi mai departe în viitor, până în anul 2050, chiar şi clădirile construite după standardele vechi ar trebui să aibă aproape zero emisii nocive. Aceste schimbări ar trebui să se simtă cel mai repede în cazul clădirilor de birouri, apoi la rezidenţe, arată ultimul studiu Jones Lang Lasalle.

23777-cladiri_verzi.jpgConstrucţiile verzi sunt deja un trend care a prins un elan puternic în ultimii ani. Iniţial, întreaga comunitate – indiferent dacă este vorba despre clienţi sau constructori, era determinată să nu renunţe la modul tradiţional de dezvoltare. În scurt timp însă, totul s-a schimbat. Acum, se vorbeşte chiar despre o revoluţie pe acest segment. Astfel, până la finele anului 2020, toate noile dezvoltări ar trebui să fie clădiri zero-energie (zero consum net de energie şi zero emisii de carbon la nivel anual), iar în anul 2050, emisiile provenite de la toate clădirile trebuie sa fie cât mai aproape de zero posibil.

Pentru atingerea acestor obiective, sunt necesare  schimbări semnificative ale practicilor de construcţie din prezent. În ultimă instanţă, este alegerea chiriaşului ce clădiri să selecteze, iar acelea care au o calitate mai bună a aerului din interior şi materiale toxice reduse au un impact pozitiv asupra sănătăţii angajaţilor, în consecinţă mai puţine concedii pe caz de boală şi creşterea performanţei la locul de munca”, arată ultimul raport Jones Lang Lasalle.

Bucureştiul, în topul capitalelor cu cele mai multe clădiri verzi

Clădirile sunt responsabile pentru mai mult de 40% din consumul de energie la nivel global şi o treime din emisiile de carbon.  

O clădire sustenabilă va deveni curând sinonimă cu o clădire de calitate. Birourile verzi vor fi ambasadorii birourilor de calitate. Economiile la nivelul chiriilor, al randamentelor, şi al  evaluărilor vor urma în mod natural”, a adăugat Kevin Turpin, asociat certificat LEED Green la Jones Lang LaSalle.

Bucureştiul este în topul oraşelor cu cele mai mari suprafeţe de clădiri de birouri verzi. Astfel, dacă în Europa Centrala, de Est şi Sudică, există în prezent 670.000 mp de clădiri de birouri certificate, 35% din total sunt în Praga, urmată de Varşovia, Bucureşti şi Budapesta. În plus, există un stoc masiv de proiecte în construcţie ce urmează a fi livrate în perioada 2012 - 2014. Pe alte pieţe, de  exemplu  în Ungaria, 100% din proiectele în construcţie ce urmează a fi livrate în 2013, vor fi clădiri verzi.

Ce nu este verde, nu se vinde

Categoria constructorilor care încă se opun schimbării este încă destul de amplă, dar este doar o chestiune de timp până când se vor face simţite schimbările la modul general.

„Mulţi dezvoltatori nici nu ştiu ce înseamnă  un certificat verde. Ei ştiu doar că nu pot să o vândă, dacă nu e verde.  În curând, va exista şi o cultură a acestui segment. În SUA, a durat zece ani pentru a trece de la un simplu concept la implementarea lui la două treimi din clădiri care aplică sau folosesc standardele Leed. Nu cred că va dura aşa de mult în România, piaţa se mişcă mai repede. Este o ţară mai mică, populaţia mai mică”, spune Randy Tharp, managing director Epstein în cadrul Real Estate Club, un eveniment marca IMOPEDIA.ro.

„Odată ce ajungi să lucrezi după aceste standarde, nu ai cum să nu îţi doreşti să le foloseşti la fiecare proiect”, completează în cadrul aceluiaşi eveniment Mihaela Moraru, specialist BREEAM Octagon,.

Schimbările ce urmează sunt cu atât mai evidente cu cât tot mai multe companii puternice, internaţionale, tatonează terenul pentru a intra în România cu investiţii de sute de milioane de euro. Potrivit consultanţilor imobiliari, aceştia aşteaptă momentul cel mai bun pentru a investi, astfel încât să maximizeze atât şansele de succes, cât şi profitul obţinut.

 CITEŞTE ŞI: Top 10 – Cele mai „eco” ţări din lume, în 2012

 

8 March 2012