Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a plătit luni la Avrig, în judeţul Sibiu, prima daună totală, în valoare de 20.000 de euro, poliţa fiind încheiată în data de 28 decembrie 2010.

20136-4.jpgPoliţa de asigurare obligatorie a fost încheiată pentru o locuinţă de tip A, situată pe Valea Avrigului. Despăgubirea a fost plătită ca urmare a distrugerii totale a locuinţei, în urmă inundaţiei produse în localitatea Avrig în noaptea de 10 spre 11 iunie 2011. Avizarea dosarului de daună s-a realizat în data de 14 iunie şi instrumentarea acestuia a fost finalizată în urmă cu o săptămână, notează NewsIn.

Potrivit PAID, Credit Europe Asigurări a vândut poliţa de asigurare în numele PAID şi s-a ocupat de instrumentarea dosarului de daună.

Inundaţia produsă pe valea râului Avrig a afectat cinci locuinţe, dintre care două au fost distruse în totalitate. Doar una dintre cele două locuinţe era asigurată printr-o poliţă obligatorie, pentru care PAID a achitat despăgubirea în valoare de 20.000 de euro. Locuinţa a fost construită în anul 1995 şi avea toate autorizaţiile necesare. Potrivit celor înscrise în dosarul de daună şi declaraţiilor reprezentanţilor Primăriei Avrig, proprietarul nu va mai putea reconstrui locuinţa în aceeaşi zonă, care este expusă riscului de inundaţii.

Românii nu se grăbesc să-şi asigure locuinţa

În perioada 15 iulie 2010 - 1 august 2011 au fost avizate 55 de dosare de daună, iar PAID a plătit despăgubiri pentru 23 dintre acestea. Valoarea totală a despăgubirilor achitate de Pool depăşeşte 172.000 de lei. La 1 august, erau asigurate 780.268 de locuinţe, în condiţiile în care în România sunt circa 8,4 milioane de proprietăţi cu destinaţia de locuinţe.

"Riscul de inundaţii s-a transformat în certitudine, în România ultimilor ani. Nu ne mai punem problemă dacă vom avea inundaţii, ci când anume se vor produce acestea. Cred, în continuare, că principalul obstacol în dezvoltarea portofoliului PAID constă în asimilarea poliţei de asigurare cu sancţiunile prevăzute de legislaţie. Scopul legii 260/2008 este protejarea locuinţelor împotriva celor trei riscuri de catastrofe naturale şi nicidecum sancţiunile ce vor fi aplicate neasiguraţilor", a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea.

În oraşul Avrig sunt 5.979 de locuinţe, însă poliţe PAD au fost încheiate doar pentru 201 dintre acestea.

Unde poţi încheia poliţa de asigurare obligatorie

PAID a fost înfiinţat în toamna lui 2009 de 13 companii de asigurări: Groupama Asigurări, Astra Asigurări, Platinum Asigurări, Uniqa Asigurări, Generali Asigurări, Ardaf, EuroiIns, Carpatica Asig, Grawe România, Credit Europe Asigurări, ABC Asigurări, Certasig şi City Insurance. Astra, Platinum şi Groupama deţin fiecare câte o participaţie de 15% din capitalul social, nivel maxim admis de lege.

Cât costă asigurarea obligatorie?

Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A (care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic).

Suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru cele de tip B.

Citește și Asigurarea obligatorie nu acoperă întreaga valoare a casei. Cât costă asigurarea integrală?


2 August 2011