De azi începe, măcar teoretic, campania de amendare a celor care nu şi-au încheiat poliţa de asigurare obligatorie a locuinţei. Cei care vor fi identificaţi de primărie, vor plăti taxe cuprinse între 100 şi 500 de lei. De cealaltă parte, cei care şi-au făcut deja datoria şi au plătit dările către companiile de asigurări, trebuie să afle că asigurarea obligatorie le oferă garanţie doar o sumă maximă de 20.000 euro, în cazul unei calamităţi. IMOPEDIA.ro îţi spune cât costă să îţi asiguri integral locuinţa.

19725-asigurari.jpgAsigurarea obligatorie garantează o sumă mult prea mică faţă de valoarea reală a locuinţei. Cei care doresc să fie complet asiguraţi în cazul unei calamităţi trebuie să întocmească o altă poliţă de asigurare, suplimentar. De data asta, este una facultativă şi costă între câteva sute şi câteva mii de euro, în funcţie de valoarea locuinţei, anul construcţiei, localitate şi de riscurile acoperite.

Ce asigură poliţele facultative?

Printre riscurile care pot fi acoperite de asigurarea facultativă se numără: incendiu, trăsnet, explozie, furt prin efracţie, vandalism, căderi de corpuri, inundaţie de la vecini, lovirea casei de către vehicule (altele decât cele care aparţin asiguratului şi membrilor familiei), proteste, avarii accidentale produse la instalaţiile de gaze, apă, canal, climatizare sau încălzire centrală şi altele.

Astfel, pentru imobile construite după 1978, cu valoare de construcţie de 1200 euro/mp, preţul mediu este:

• Pentru un apartament cu două camere, de 50 mp, la o sumă asigurată de 60.000 euro, prima de asigurare este de 90 euro/an
• Pentru o locuinţă cu trei camere, de 70 mp, la o sumă asigurată de 84.000 euro, prima de asigurare este de 126 euro/an
• Pentru o casă de 100 mp, la o sumă asigurată de 120.000 euro, prima de asigurare este de 204 euro/an

Însă pentru proprietăţile de lux, de exemplu pentru un apartament din Capitală, care valorează 1 milion euro, proprietarul ar putea plăti între 900 şi 1.600 euro/an pentru a-şi şti casa în siguranţă.

Poliţele de asigurare obligatorie însă, care acoperă doar o valoare totală despăgubită de 20.000 euro, costă doar 10 sau 20 euro/an, în funcţie de tipul clădirii pentru care se întocmesc. Până la acest moment, nici măcar 8% dintre români nu au aderat la acest sistem.

De astăzi ar trebui să intre în vigoare sistemul de amendare, însă unii primari au declarat deja că nu vor sancţiona pe nimeni, de teamă că vor pierde simpatia electoratului.

Află ce companii de asigurare încheie poliţe obligatorii pentru locuinţe


15 July 2011