Osaka este unul dintre centrele economice ale Japoniei, ţinta a milioane de tineri profesionişti ce doresc să se remarce. Deşi la prima vedere poate părea un oraş gri, populat cu afacerişti ocupaţi, Osaka este o metropolă dinamică, un melanj de istorie, cultură şi divertisment ce atrage japonezi din toate colţurile ţării. Aceste caracteristici se reflectă şi în segmentul rezidenţial, cererea mare menţine preţul ridicat, astfel că nu oricine îşi permite să fie proprietar.

26126-osaka_skyline.jpgAl doilea oraş ca mărime din Japonia, Osaka aparţine de regiunea Kansai a insulei Honshu, fiind capitala prefecturii Osaka. Deşi în Osaka locuiesc circa 2,6 milioane locuitori, numărul populaţiei ajunge la 3,7 milioane în timpul zilei, ceea ce îi demonstrează importanţa pe scena economică a Japoniei. Centru comercial al ţării şi inima zonei metropolitane Osaka-Kobe-Kyoto (cu 18,6 milioane locuitori), oraşul se întinde pe o suprafaţă de 222 kmp.

Oraşul a fost bombardat excesiv în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, aşa că majoritatea clădirilor existente sunt ridicate în ultimii 60 ani. Puţinele construcţii vechi ce au reuşit să supravieţuiască sunt păstrate cu mare grijă de autorităţi, iar una dintre caracteristicile oraşului Osaka este îmbinarea armonioasă dintre nou şi vechi, împletirea dintre cultura tradiţională şi civilizaţia modernă, alăturarea clădirilor moderne cu cele istorice. Cele mai impresionante simboluri ale oraşului şi cele mai mari motive de mândire ale localnicilor sunt Castelul Osaka (ce datează din secolul XVI), Templul Shitennoji (ridicat în urmă cu 1.400 ani), dar şi recentele structuri moderne ce veghează oraşul de la mare înălţime – Turnul Tsutenkaku şi Turnul World Trade Centre Cosmo.

Chiria medie depăşeşte 2.000 dolari/lună, în cazul unui apartament cu trei camere

Oferta de apartamente închiriate în regim hotelier este extrem de bogată în cartiere precum Umeda, Tennoji sau Namba, deoarece zonele sunt populate de numeroşi angajaţi ai companiilor cu sedii în zonă. Aceste apartamente sunt sensibil mai scumpe decât cele nemobilate, însă au suprafeţe mai generoase, oferă condiţii excelente.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.850 dolari/lună; semicentral: 850 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 2.150 dolari/lună; semicentral: 1.800 dolari/lună

Osaka are o atmosferă primitoare greu de găsit în alte metropole japoneze. Zona Minami, din sudul oraşului, este preferata turiştilor, deoarece oferă numeroase modalităţi de divertisment, centre comerciale şi cluburi de noapte, majoritatea amplasate în cartierele Shinsaibashi sau Namba.

Locuinţele din Osaka sunt costisitoare, însă mai accesibile faţă de cele din alte metropole japoneze 

Preţul locuinţelor din Osaka este destul de ridicat, deşi este mai accesibil faţă de celelalte mari oraşe din Japonia. Cele mai luxoase locuinţe sunt în Umeda, cartierul central al oamenilor de afaceri, a cărui atmosferă este comparabilă cu cea din Tokyo. Zona Shinsaibashi atrage tinerii, datorită cafenelelor şi barurilor prezente mai peste tot, astfel că nici aici locuinţele nu sunt accesibile oricui. În schimb, cartierele Namba şi Tennoji oferă un excelent raport între calitate şi preţ atât în cazul apartamentelor cât şi în cazul caselor, ambele zone fiind la mică distanţă de marile magazine şi restaurante.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo:

  • Apartament central – 6.000 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 3.000 dolari/mp

În mod tradiţional, achiziţia de locuinţe în Osaka era un proces complicat şi greoi pentru cetăţenii străini, astfel cei mai mulţi angajaţi de peste hotare s-au mulţumit cu închirierea unei locuinţe pe perioade îndelungate. Însă condiţiile impuse de autorităţi s-au mai relaxat, astfel că în prezent cea mai mare piedică pentru străini o reprezintă condiţiile impuse de bănci, în cazul unui împrumut ipotecar – cele mai multe instituţii financiare acceptă numai clienţi cu drept de şedere permanentă, care să fi locuit deja de ceva vreme în Japonia şi care să poată demonstra că deţin economii de cel puţin 4 milioane yeni (circa 40.000 euro).

CITEȘTE ȘI: Montreal, o metropolă agitată şi tolerantă, atrage investitori din întreaga lume

 

25 August 2012