Ordonanţa privind indexarea taxelor şi impozitelor locale va fi publicată mâine în Monitorul Oficial, a declarat premierul Victor Ponta. Valoarea a fost actualizată cu rata inflaţiei din perioada 2010-2012, astfel că majorarea este de 16,05% începând din 2013.

28938-tax-saving-strategy-employ-yourself.jpg“Hotărârea de Guvern privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale și alte taxe asimilate acestora precum și amenzile aplicabile începând cu anul 2013, a fost aprobata în conformitate cu prevederile art. 292 din Codul Fiscal (Legea 571/2003). Menţionăm că această hotărâre actualizează, conform prevederilor legale menţionate, limitele nivelurilor impozitelor locale cu rata inflaţiei din perioada 2010-2012”, se arată într-o notă a Ministerului Finanţelor.

Ministerul estimează că, prin indexarea la inflaţie a impozitelor şi taxelor locale, veniturile bugetelor locale vor creşte cu 531,62 milioane lei în următorii trei ani.

În Codul Fiscal este prevăzut ca la fiecare trei ani să fie actualizate nivelurile impozitelor și taxelor locale, în conformitate cu evoluţia ratei medii a inflaţiei de la ultima indexare. Autorităţile locale sunt cele în măsură să stabilească dacă aceste majorări vor fi sau nu aplicate.

„Precizăm că autorităţile locale sunt cele care stabilesc nivelul efectiv al impozitelor intre limitele minime si maxime, având inclusiv competenţa legală de a reduce nivelul efectiv al acestora cu până la 10%, în condiţiile plăţii integrale a impozitului local datorat anual”, precizează Ministerul Finanţelor.

Cât vom plăti în plus pentru clădiri?

Valoarea impozabilă a unei clădiri cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă va creşte de la 806 lei/mp la 935 lei/mp în cazul spaţiilor dotate cu instalaţii electrice şi de canalizare şi de la 478 lei/mp la 555 lei/mp în ce priveşte clădirile neracordate la astfel de utilităţi.

Pentru clădirile cu pereţii exteriori din lemn, valoarea impozabilă va ajunge de la 219 lei/mp la 254 lei/mp, în cazul existenţei utilităţilor, şi de la 137 lei/mp la 159 lei/mp, dacă  nu există utilităţi.

Cu cât cresc taxele pentru terenuri?

Impozitul pentru terenurile cu construcţii situate în intravilan va creşte din acest an. Potrivit, noii grile acesta va varia între 178 şi 10.353 de lei pe hectar, în funcţie de rangul localităţii si de zona din cadrul acesteia. Până acum, acest impozit era cuprins între 153 şi 8.921 lei pe hectar.

Pentru terenurile situate în extravilan, din 2013 proprietarii vor achita un impozit cuprins între 1 si 56 de lei pe hectar, în funcţie de zona în care este amplasat terenul şi destinaţia acestuia.

Ce alte taxe se mai scumpesc

Majorarea se va aplica şi în cazul taxelor pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, pentru spectacole, pentru operaţiuni judiciare, pentru eliberarea şi preschimbarea actelor de identitate, pentru înmatricularea autovehiculelor, pentru eliberarea titlurilor de proprietate, precum şi în cazul limitelor minime şi maxime ale amenzilor aplicate persoanelor fizice.

Spre exemplu, eliberarea actelor de identitate, precum şi preschimbarea lor ne va costa cu 1 leu mai mult. Concret, din ianuarie 2013, vom achita 5 lei pentru aceste operaţiuni. Tot atât se va plăti şi pentru prelungirea valabilităţii actelor de identitate pentru cetăţenii străini şi pentru persoanele fără cetăţenie, precum şi pentru înscrierea menţiunilor privind schimbarea domiciliului sau a reşedinţei cetăţenilor români.

Din 2013, românii vor plăti mai mult şi pentru eliberarea autorizaţii în vederea desfăşurării unei activităţi economice. Potrivit noilor taxe şi impozite, în mediul urban valoarea variază între 0 şi 80 lei, faţă de 0 şi 69 lei cât era până acum. În mediul rural, această taxa va fi cuprinsă între 0 si 15 lei.

Taxa este mai mare şi pentru obţinerea autorizaţiilor sanitare de funcţionare, aceasta fiind cuprinsă între 0 şi 20 de lei, faţă de  0 si 17 lei cât era stabilită în HG nr. 956/2009.

CITEȘTE ȘI Sute de impozite aberante golesc buzunarele românilor, indiferent de guvernare

 

8 January 2013