Numărul românilor care aleg să cumpere o centrală termică este în permanentă creștere, dar procentul acestora este încă mic, raportat la întreaga populație a țării. Motivele pentru care cei mai mulți preferă să se încălzească prin CET-uri țin adesea de lipsa banilor sau lipsa motivației pentru a investi într-o centrală de apartament. Există însă unele județe în care nu mai este deloc rentabil să fii branșat la furnizorul local de energie termică. Buzău, de exemplu, este zona cu cel mai mare preț de producție a Gigacaloriei, iar lista continuă cu Constanța, Harghita, Arad, Iași și altele.

35119-calorifer.jpg

Prețul mediu de producție al Gigacaloriei este de 328 de lei, la nivelul întregii țări, potrivit cifrelor oferite de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice. Prețul de facturare la populație este, în cele mai multe cazuri, mult mai scăzut, datorită subvențiilor acordate de autorități. Însă în contextul în care gazele se scumpesc, independența energetică devine necesară, iar autoritățile plănuiesc să renunțe progresiv la subvenții, cifrele pot fi cu adevărat îngrijorătoare. 

În Buzău, de exemplu, potrivit datelor ANRSC la nivelul lunii iulie 2014, prețul de producție este de 515 lei, mult peste media națională. Locuitorii județului pot asista la o schimbare, odată cu preluarea a 73% din compania care produce energie termică pentru județ de către furnizorul de gaze naturale Alpha Metal. Astfel au fost scoase din afacere grupurile Romelectro și Eximprod. În general, un preț mare al energiei termice înseamnă fie că centrala este veche și are pierderi, fie că au rămas prea puțini clienți branșați, motiv pentru care suma de plată revenită fiecăruia este mai mare. În Buzău, centrala pe gaze naturale a fost pusă în funcțiune în 2010, așa că erorile de funcționare nu ar trebui să fie pe lista problemelor. În orice caz, clienții branșați la CET Buzău ar trebui să aibă un motiv în plus pentru a lua în calcul ipoteza achiziționării unei centrale termice. În general, acestea aduc economii de 20% din factura de încălzire, dar în acest caz, poate fi vorba chiar despre mai mult.

Potrivit statisticilor noastre, 65% dintre achizițiile de centrale sunt făcute de familiile care au renunțat la sistemul centralizat. Acestea își doresc în primul rând reducerea cheltuielilor lunare, precum și sporirea confortului. Producerea unei gigacalorii cu o centrală termică pe gaz costă aproximativ 175 de lei”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

În Harghita și Arad, centralele termice pot aduce economii estimate de aproximativ 40%

Constanța este un alt județ în care locuitorii ar beneficia de facturi considerabil mai mici, după achiziția unei centrale termice. În luna iulie a acestui an, potrivit datelor oferite de Autoritatea Națională de Reglementare, locuitorii județului branșați la furnizorul local de energie, au plătit 358,5 lei pe Gigacalorie, la prețul de producție. Instalarea unei centrale termice eficiente le-ar putea aduce acestora o economie de 50%, raportat prețul de producție exemplificat de oficialii Ariston.

  • În Harghita, prețul de producție al gigacaloriei este de 304,5 lei. Instalarea unei centrale ar aduce economii de 42%
  • În Arad, prețul de producție al gigacaloriei este de 290 lei. O centrală ar aduce economii de 39%
  • În Iași, prețul de producție al gigacaloriei este de 265 lei. Centrala termică poate aduce economii de 34%
  • În Timiș, prețul de producție al gigacaloriei estte de 252 lei. Centrala poate aduce economii de 30%
  • În Galați, prețul de producție gigacaloriei este de 247 lei. Economia adusă de centrală este de 29%
  • În Prahova, prețul de producție al Gigacaloriei este de 231 de lei. O centrală termică poate aduce economii de 24%

Centralele termice în condensare aduc cel mai mare randament

Dar pentru ca o centrală să aducă economiile așteptate, ea trebuie aleasă cu atenție. Eficiența și randamentul raportate la nevoile familiei ar trebui să fie primii factori luați în calcul. Cu cât acestea sunt mai ridicate, cu atât costurile sunt mai mici. Pentru fiecare client în parte, o echipă de specialiști ar trebui să facă o analiză a necesarului de încălzire a locuinței, în funcție de gradul de izolare, suprafața și volumul spațiului care urmează a fi încălzit, numărul de băi și bucătării. Apoi trebuie aleasă tehnologia pe baza căreia funcționează centrala.

Centralele termice în condensare folosesc o tehnologie care aduce un randament de până la 108% și asigură o reducere a consumului de gaze cu până la 35%. În plus, ele sunt conforme cu normativele Erp, referitoare la obiectivele UE privind protecția mediului, care vor intra în vigoare în septembrie 2015”, continuă Cătălin Drăguleanu.

Iar pentru a se bucura pe termen lung de centrală, clienții trebuie să fie atenți și la aspecte precum evacuarea corespunzătoare a gazelor arse, protecția la îngheț sau lipsa apei din instalație. Centralele performante ar trebui să aibă un sistem de informare și diagnoză care permite verificarea constantă a stării de funcționare. Perioadele de garanție extinse pot fi un indicator al calității centralei, iar serviciile de service în timpul și după perioada de garanție trebuie folosite cu strictețe. 

CITEȘTE ȘI:

 

22 September 2014