Alegerea centralei termice este o decizie importantă, atât prin prisma costurilor de investiţie şi întreţinere, cât şi a nivelului de confort creat. Nu în toate locuinţele se poate monta orice tip de centrală şi nu toţi clienţii împărtăşesc aceleaşi criterii de selecţie, însă există anumiţi parametri de care trebuie să ţineţi cont înainte de a achiziţiona centrala termică dorită.

27646-9000003449.jpgÎn zilele friguroase, confortul de acasă depinde de nivelul de încălzire al locuinţei, iar centrala termică este opţiunea ideală pentru un grad ridicat de confort – putem porni căldura oricând dorim, nu în funcţie de preferinţele vecinilor sau de regulile furnizorului de căldură. Însă cum alegem centrala termică şi ce aspecte trebuie analizate?

„Înainte de alegerea centralei termice, se evaluează necesarul de energie al locuinţei, iar inginerii instalatori iau în calcul mai mulţi factori – suprafaţa şi volumul locuinţei, orientarea şi dimensiunea camerelor, suprafeţele vitrate, rezistenţa termică a pereţilor exteriori etc.”, spune ing. Bogdan Georgescu, reprezentant al companiei de construcții Cross Projects.

Combustibilul utilizat de centrala termică, unul din principalii factori de selecţie

Tipul combustibilului utilizat de centrala termică este unul dintre principalii factori pe care clienţii îi iau în calcul. Astfel, avem centralele electrice, centralele care folosesc gaz metan, GPL, combustibil lichid (motorină, păcură), combustibil solid (lemn, peleţi, cărbune, brichete de rumeguş) sau pompele de căldură. Cei mai mulţi cumpărători aleg centrala termică în funcţie de combustibilul pe care îl au la îndemână, fiind limitaţi uneori de lipsa companiilor furnizoare de utilităţi în zonă.

„În alegerea centralei termice, trebuie să ţinem cont de randamentul şi eficienţa energetică a centralei, de capacitatea de furnizare a apei calde, de sistemul de informare şi diagnoză, de modalitatea de instalare, de design şi ergonomie, de siguranţa în exploatare (protecţie la îngheţ, evacuarea gazelor arse, protecţie electrică etc.), dar şi de perioada de garanţie sau de metodele de instalare şi utilizare”, recomandă reprezentanţii ExpertGaz.

Unele tipuri de combustibili sunt mai avantajoase decât altele, iar beneficiile depind în principiu de costul racordării la reţelele de energie, de costul materialelor (valoarea facturilor fiind un argument important) sau de spaţiul disponibil pentru amplasarea centralei.

Centralele electrice au printre cele mai multe avantaje – sunt silenţioase şi au dimensiuni mici, nu degajă noxe, au un randament ridicat, instalaţia de încălzire aferentă este simplă, fără elemente speciale şi nu impun revizii frecvente. Aceste centrale sunt recomandate pentru suprafeţele mici, unde necesarul termic nu este ridicat. În plus, unul dintre cele mai mari avantaje este acela că reţeaua de electricitate acoperă aproape toate zonele ţării. În schimb, cel mai mare inconvenient este preţul ridicat al energiei electrice, dar şi costul de racordare la reţea, în anumite situaţii. De asemenea, instalaţia electrică trebuie atent măsurată, iar consumatorii electrici din casă (printre care şi centrala) nu trebuie să depăşească puterea maximă pentru care a fost proiectată instalaţia electrică.

Centralele pe gaz natural (gaz metan) sunt printre preferatele clienţilor, principalul motiv fiind că, până acum, preţul gazului s-a menţinut accesibil. De asemenea, specialiştii spun că, de cele mai multe ori, randamentul acestor produse este superior, comparativ cu alte centrale şi se pretează pentru toate tipurile de instalaţii de încălzire (încălzire în pardoseală, cu panouri radiante etc.). În plus, acestea sunt uşor de utilizat, iar la ele se pot folosi automatizări ce duc la economisirea combustibilului. Printre avantaje, se numără şi dimensiunile relativ compacte. Pe de altă parte, sunt zone în ţară în care clienţii nu se pot racorda la conductele de gaz, din cauza lipsei furnizorilor sau există situaţii în care costurile de conectare sunt foarte mari. Mai mult, ca în cazul tuturor echipamentelor ce folosesc gaz, montajul acestor centrale se face numai de către firme agreate, iar instalarea necesită anumite condiţii şi aprobări, dar şi elemente suplimentare de siguranţă.

Modalitatea de evacuare a gazelor de ardere poate fi prin tiraj natural sau tiraj forţat, iar specialiştii spună că, la apartamentele de bloc, este obligatoriu să se utilizeze centrala termică cu tiraj forţat.

Centralele pe GPL sunt centralele clasice, care folosesc gaz metan, adaptate pentru funcţionarea cu gaz petrolier lichefiat. Ca şi în cazul celor de mai sus, acestea au dimensiuni compacte şi permit folosirea automatizărilor ce ajută la economisirea de combustibil. Deşi au un randament ridicat, acesta nu este la fel de ridicat ca al centralelor pe gaz metan, iar costul gazului petrolier lichefiat este mai mare decât al gazului metan. În plus, aceste centrale necesită o reţea de alimentare specială, ce are costuri de realizare destul de ridicate şi presupune anumite condiţii de racordare, astfel că acest gen de instalaţie nu poate fi montată oriunde.

Centralele pe combustibil lichid (cu motorină, combustibil tip M sau păcură) au avantajul că, în anumite situaţii, costul combustibilului este redus. Însă este vorba de centrale mari (ocupă un spaţiu semnificativ), ce necesită sistem special de alimentare şi stocare, dar şi coş de fum dimensionat corespunzător. Un alt dezavantaj este faptul că necesită revizii mai dese decât centralele pe gaz sau GPL”, explică specialiştii Heat Point.

Centralele pe combustibil solid au avantajul că folosesc materiale ecologice (lemn, peleţi, rumeguş), dintre care lemnul se găseşte în toate zonele din ţară, iar costurile de utilizare sunt relativ scăzute. În schimb, în afara centralelor pe peleţi, celelalte necesită alimentări frecvente, iar toate impun des operaţiuni de întreţinere. În plus, este vorba de o instalaţie specială, care necesită vase de expansiune, pompe şi alte elemente de dimensiuni semnificative, iar centrala are nevoie de un coş de fum dimensionat corespunzător.

Pompele de căldură folosesc tehnologii de ultimă generaţie, nu degajă noxe, deci nu necesită coş de fum. Sunt echipamente ecologice, ce folosesc energia latent din sol, apă sau aer, astfel că au costuri de funcţionare foarte mici, dar permit şi folosirea de automatizări performante. Însă costul de investiţie este ridicat, în anumite cazuri necesită foraje de mare adâncime sau lucrări speciale de instalare a captatorilor de energie, iar de multe ori, este necesar şi un alt sistem de încălzire”, încheie reprezentanţii Heat Point.

CITEŞTE ŞI: Cât te costă să îţi încălzeşti casa ieftin?


26 October 2012