China este un spectacol imobiliar pentru restul lumii, dar unele proiecte sunt privite drept exagerări inutile chiar și de către locuitorii țării. după 30 de ani de eforturi susținute pentru a urbaniza țara, China a ajuns să aibă mai multe orașe spectaculoase, cu arhitectură impresionantă și logistică impecabilă dar fără cel mai important element pentru un oraș: locuitorii. Orașele fantomă ale Chinei sunt însă mai bine întreținute decât multe dintre orașele dens populate ale lumii, în speranța că într-o zi, ele vor avea succesul pentru care au fost construite.

40889-china1.jpgÎn ultimele trei decenii, China a construit sute de noi orașe, în care ar fi trebuit să se mute nu mai puțin de 250 de milioane de oameni. Planul de urbanizare a țării este însă unul pe termen lung: el ar trebui să se încheie cu succes până în anul 2026. Orașele noi ale chinezilor sunt impresionante prin arhitectură: zgârie norii sunt nelipsiți, spațiile publice sunt aerisite, drumurile sunt impecabile. Cu toate acestea, chinezii nu vor să renunțe zonele rurale în care trăiesc, pentru a gusta beneficiile vieții de la oraș. 

Este greu să construiești un oraș nou de la zero. E greu să îl populezi. Nimeni nu vrea să trăiască într-un loc care pare mort, iar multe dintre orașele noi nu au locurile de muncă și comerțul necesar pentru a susține popularea masivă. În unele zone, guvernul a folosit câteva trucuri pentru a rezolva această problemă: s-au relocat clădirile administrative și școli în aceste orașe, în speranța că oamenii din localitățile din apropiere se vor muta astfel. Succesul a fost însă unul mic”, explică fotojurnalistul Kai Caemmerer, care a documentat evoluția acestor orașe.

Orașele fantomă sunt rezultatele aroganțelor politice și a isteriei investiționale

40890-china_2.jpgAstfel, în orașe construite pentru 500.000 de persoane locuiesc astăzi doar 100.000 de oameni. Acest lucru nu lucrează în favoarea autorităților, care încearcă să demonstreze că dezvoltările imobiliare pot lucra de sine stătător pentru dezvoltarea economiei locale.

Orașe sau cartiere construite fără a exista o cerere pentru ele, sau măcar o necesitate, au condus la ceea ce chinezii numesc „pereți fără clienți”. orașe incomplete, fantomă. Este vorba despre aroganțe politice și isterie investițională, susținute de calcule economice eroanate, făcute fără a lua în calcul nevoile umane de bază”, explică William Hurst, profesor de științe politice la Northwestern University.

40891-china_3.jpgPoate cel mai spectaculos dintre aceste orașe-fantomă este zona financiară Yujiapu. Acesta este o replică în miniatură a orașului Manhattan, care conține chiar și o copie a centrului Rockefeller, dar și o replică a turnurilor gemene. Construcția la acest oraș a început în anul 2008 și costă estimativ 30 de bilioane de dolari. Urmează în top Meixi Lake City, care se întinde pe o suprafață de 11 km pătrați, conține un lac artificial și este gândit să găzduiască 180.000 de locuitori. Ca peste tot în Cgina, zgârie norii se construiesc cu repeziciune, iar în parcuri, muzica se aude discret în difuzoare tot timpul.

Peste tot se pot vedea agenți imobiliari preocupați, vorbind la telefon, încercând să vândă apartamente în clădiri care urmează să fie construite. M-am simțit de parcă mă plimbam în viitor”, explică fotograful Kai Caemmerer.

Acestea sunt doar două exemple reprezentative pentru sute de orașe răspândite de-a lungul Chinei, orașe cărora nu le lipsește nimic. De la apartamente pentru toate gusturile și toate bugetele, până la artă publică, arhitectură de ultimă generație și tot ce este necesar confortului urban. Cu toate acestea, nimeni nu vrea să locuiască acolo.

CITEȘTE ȘI:

24 September 2016