Bancherii ar putea scumpi creditele cu garantii aflate in derulare din cauza ca deprecierea activelor aduse de clienti drept colateral face ca in unele cazuri acestea sa nu mai acopere nici sumele ramase de rambursat.

 Banca Nationala obliga bancile sa faca reevaluari ale garantiilor macar o data pe an.

foto:hotnews.ro"Le-am cerut bancilor sa reevalueze colateralul (garantiile detinute in cadrul contractelor de credit, n. red.), ceea ce trebuie sa faca cel putin o data pe an. Noi doar le-am reamintit regulamentul. Banca se poate duce catre client pentru a-i cere garantii suplimentare astfel incat sa isi acopere integral valoarea expunerii, insa aceasta face obiectul unei negocieri separate", spune Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR.

Cinteza vorbea inca de la inceputul lui 2009 despre lentoarea cu care bancile isi reevalueaza garantiile, care in majoritatea cazurilor reprezinta bunuri imobiliare. Cum valoarea apartamentelor a cazut cu circa 50% fata de maximele atinse in 2008, bancile se pot trezi astfel ca in multe cazuri valoarea creditului pe care il au de recuperat de la clienti este mai mare decat valoarea de piata a garantiilor aduse de client

Sursa

27 January 2010