De la 1 ianuarie 2013, românii vor fi obligaţi de lege să îşi construiască locuinţele în funcţie de cablurile de telefonie şi internet. Autorizațiile vor fi eliberate doar celor care au deja trecut în proiectul locuinței traseul acestor cabluri, la fel cum acum este trecut în același proiect traseul instalaţiilor sanitare.

26711-bransamente.jpgNoua lege se referă la regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice. Ea a fost deja adoptată de către Parlament, a fost promulgată de Preşedintele României şi urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. De la 1 ianuarie 2013, toţi cei care vor dori să obţină autorizaţii de construcţie, vor trebui să aibă prevăzute, în proiectul de construcţie, locurile prin care vor trece cablurile de comunicaţii electronice (internet, cablu tv, telefon), aşa cum în momentul de faţă trebuie inclus în proiect locul prin care trec ţevile de apă sau de gaze. Acest lucru va ajuta la cunoaşterea locului prin care trec cablurile şi la eliminarea situaţiilor în care se sapă inutil sau se taie din greşeală alte cabluri.

Aceeaşi reglementare se extinde şi pentru companiile care oferă serviciile de comunicaţii. De exemplu, pentru situaţiile în care lucrările trebuie să fie executate pe zidurile interioare şi exterioare ale clădirilor, cum adesea se întâmplă la blocuri, întregul cost va fi suportat de furnizorul de servicii de comunicaţii.

Autorităţile publice vor fi obligate să ceară permisiunea mediului privat, înainte de a începe lucrări de infrastructură

Situaţia este cu atât mai complicată cu cât, de la începutul anului viitor, nu se vor mai putea face lucrări de infrastructură în zonele de protecţie a elementelor reţelelor de comunicaţii electronice, decât cu aprobarea prealabilă scrisă a furnizorului. Iar când acordul există, lucrările trebuie să fie efectuate numai în prezenţa unui reprezentant al companiei care furnizează serviciile de comunicaţii. Astfel, autorităţile publice vor trebui să înveţe să lucreze cu mediul privat şi să anunţe cu suficient timp înainte de a începe lucrările de reabilitare sau refacere a unor drumuri, spre exemplu, pentru a le permite şi furnizorilor să îşi planifice proiectele de dezvoltare. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, furnizorii de servicii telecom ar putea fi puşi în situaţia în care trebuie să reia săpăturile la scurt timp după ce Primăria le termină. Adică exact aşa cum frecvent se întâmplă acum. Numai că, potrivit noii legi, dacă acest lucru se va întâmpla, atunci se vor putea stabili condiţii restrictive pentru acordarea autorizaţiilor de construire în zona respectivă pentru o perioadă de până la doi ani.

CITEŞTE ŞI: Casa ideală: fără facturi pentru căldură sau electricitate, scoasă la vânzare cu 50.000 euro

 

 

2 October 2012