„Nu m-as grabi sa iau un credit, perspectiva pe piata imobiliara e proasta“Soldul creditelor in valuta accesate de romani pentru achizitia sau constructia de locuinte a avansat in ianuarie cu 8,4 mil. euro, fata de decembrie, valoarea creditelor noi fiind insa mai mare daca tinem cont si de rambursari. Daca excludem influenta deprecierii leului de 7,3%, avansul soldului a fost de 0,2%.

„Este vorba de o stagnare a soldului creditelor pentru locuinte. Credite - cu siguranta - se dau, pentru ca rambursarile sunt destul de mari. Este posibil ca datele din primele doua luni sa arate o revigorare a pietei, comparativ cu noiembrie si cu decembrie. Client fiind, nu m-as grabi sa iau acum un credit pentru cumpararea unei case, fiindca perspectiva pe piata imobiliara este proasta", a declarat pentru Business Standard Ionut Dumitru, analist-sef Raiffeisen Bank Romania.

Soldul creditelor pentru locuinte in valuta se cifra la 4,86 mld. euro in ianuarie, in timp ce imprumuturile de acest tip in lei au suferit o contractie de 0,02%. Romanii nu s-au inghesuit sa contracteze credite de consum in ianuarie, atat pe lei, cat si pe valuta inregistrandu-se o contractie, daca se exclude influenta deprecierii cursului. Absenta, in unele cazuri, a finantarilor pe termen lung, reticenta clientilor pentru accesarea de imprumuturi de valoare mare, mai ales ca preturile pe piata imobiliara s-au contractat sensibil, si regulamentul BNR au adus creditarea aproape de blocaj.

Volksbank, banca a treia din sistem dupa active, care are o expunere de 95% pe piata de Real estate, nu a acordat nici un credit ipotecar in primele doua luni ale anului, in conditiile in care pana mai ieri era una dintre cele mai agresive banci pe acest segment. In ianuarie, BNR a facut prima miscare de relaxare a creditarii in 2009, ceruta insistent de bancheri si de piata.

Sursa

6 martie 2009