Răzvan Iorgu, 34 de ani, cel care a fost desemnat să conducă operaţiunile din România ale gigantului american CB Richard Ellis (CBRE) după plecarea lui Radu Lucianu, vorbeşte despre o revenire a pieţei imobiliare şi apreciază că segmentul de birouri din centrul Capitalei este primul care va începe să se dezvolte, acesta fiind de altfel departamentul care a adus în ultimii ani cele mai mari venituri în cadrul firmei.

18226-casa_noua_duplex_imobiliare_radauti.jpgCB Richard Ellis a intrat pe piaţa locală direct în aprilie 2008, când a cumpărat firma locală Eurisko, pe care a plătit 24 de milioane de euro, o tranzacţie record pentru această piaţă. Americanii, care au avut anul trecut venituri de 5,1 miliarde de dolari, au cumpărat în 2008 o afacere ajunsă la apogeu, cu o cifră de afaceri de 14,4 mil. euro şi un profit net de 2,4 mil. euro, aflată pe a doua poziţie în piaţă. Ulterior a urmat o prăbuşire cu circa 70% a veniturilor şi intrarea pe pierdere.

Piaţa de consultanţă imobiliară s-a aliniat în ultimii trei ani, astfel că mai multe firme, precum Colliers, DTZ Echinox, Cushman & Wakefield, CB Richard Ellis sau Coldwell Banker au venituri anuale cuprinse între două şi patru milioane de euro.

"Firmele din real estate sunt la o diferenţă foarte mică în prezent. Unii sunt mai buni pe evaluare, alţii pe birouri. Noi avem o bună cotă de piaţă pe zona închirierilor de birouri, în special în ceea ce priveşte reprezentarea chiriaşilor, iar pe industrial am asistat de la începutul anului la patru tranzacţii importante, şi anume vânzarea unui teren, dar şi o închiriere, o renegociere de contract şi un sale and lease back. În 2011 vedem o piaţă mai rafinată, în care clienţii ştiu mai bine ce vor, iar România redevine mai interesantă pentru investitori."

Pe segmentul de birouri printre companiile pe care CB Richard Ellis le-a asistat în procesul de schimbare a sediului se numără avocaţii de la White & Case, producătorul de medicamente Pfizer sau traderul de cereale Cargill.

"Segmentul de birouri este cel mai interesant din punctul nostru de vedere. De altfel, departamentul de birouri a avut cele mai bune rezultate în ultimii ani, astfel că vom continua să îi acordăm atenţie. În CBD (central business district, Piaţa Victoriei - Piaţa Aviatorilor - n.red.) şi în zona de nord a oraşului gradul de neocupare este de 10-12%, iar datele noastre spun că rata aceasta va scădea, în condiţiile în care s-au livrat puţine clădiri în aceste zone în ultimii ani. Gradul de ocupare va scădea în detrimentul zonelor mai puţin atractive, precum Pipera", spune Iorgu, vorbind despre zona imobiliară, despre care consideră că va ieşi prima din criză.

Echipa de consultanţi s-a redus puternic în ultimii ani. Dacă în 2007 firma număra peste 100 de angajaţi, în prezent mai sunt 35 de oameni, din care 30 de consultanţi.

"Pe retail avem 150.000 de metri pătraţi spre închiriere în centrele comerciale dezvoltate de Cora în Constanţa şi Braşov, precum şi în proiectul Adora Mall din Craiova. Pe de altă parte, consider că şi piaţa de investment (tranzacţii cu proprietăţi comerciale - n.red.) este atractivă, departament de care mă voi ocupa personal", explică Iorgu, care se află în căutare de personal după ce primele patru luni ale anului au fost "cu rezultate bune, peste cele din anii precedenţi.


Sursa

16 May 2011