Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) cere amanarea termenului de aplicare a legii care impune introducerea din ianuarie a certificatului energetic la vanzarea, cumpararea sau achizitia de locuinte,spunand ca masura va ridica pretul locuintelor vechi cu cel putin 5-10% si va bloca piata.

sursa:wall-street.ro"UNNPR solicita Guvernului si Parlamentului Romaniei analizarea solutiei de prorogare (amanare) a termenului de aplicare a prevederilor articolului 23 din legea 372/2005 pana la o data la care sa fie posibila o corespondenta intre necesitatile pietei si capacitatea de a asigura acest tip de servicii de catre corpul auditorilor autorizati de catre Ministerul Dezvoltarii.

Prorogarea se poate face si prin completarea Legii de aprobare a OUG 18/2009, aflata la Camera Deputatilor, prin Ordonanta de Urgenta, posibila dupa investirea unui nou guvern, sau printr-o Ordonanta simpla in Ianuarie 2010", arata un comunicat trimis de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, citat de NewsIn.

UNNPR spune ca aceasta masura va fi de natura sa evite amplificarea, din motive administrative, a crizei imobiliare care afecteaza in egala masura institutiile implicate in acest proces si bugetul de stat.

"In plina criza imobiliara, o prevedere a Legii nr 322/2005 risca sa arunce in aer si putinele tranzactii care se mai perfecteaza la aceasta ora.

Astfel, potrivit articolului 23 al amintitei legi, de la 1 ianuarie 2010, la incheierea oricarui contract de vanzare - cumparare sau inchiriere pentru cladirile de locuit familiale si apartamentele din blocurile de locuinte va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanta energetica al cladirii.

 


Cu alte cuvinte, birourile notariale nu vor mai putea intocmi astfel de documentatii in absenta certificatelor eliberate de auditorii specializati, certificati de catre Ministerul Dezvoltarii", precizeaza in comunicat UNNPR.




Sursa

11 December 2009