După ani de muncă, noul World Trade Center se ridică măreţ deasupra oraşului New York. Ultimele etaje ale clădirii au depăşit în înălţime suveranul de până acum: Empire State Bulding. Este vorba despre un omagiu adus tuturor celor care au murit în urma atentatelor din septembrie 2001.

24581-noul_world_trade_center.jpgNoul World Trade Center se ridică în locul turnurilor gemene, dărâmate în atentatul din septembrie 2001. Lucrările de construcţie încă nu au fost finalizate, şi totuşi edificiul se ridică vizibil peste cei 381 metri pe care îi măsoară venerabila Empire State Building, deţinătoarea recordului de înălţime de până acum.

“Este cea mai complexă construcţie din istoria noastră. Este un act pornit din pasiune, un act de patriotism”, a spus Scott Rechler, vicepreşedinte la Autoritatea Portuara.

Noul World Trade Center din New York va fi chiar şi mai înalt, la momentul la care clădirea va fi finalizată. Aceasta va avea 541 metri şi 104 etaje.

Nu numai că va depăşi cu mult deţinătorul actual al recordului, clădirea Empire State Building, construită în 1930, dar va fi cu mult mai înaltă decât vechile turnuri gemene dărâmate în atacul terorist din 2001, în care au murit circa 3.000 de oameni.

Dar dincolo de triumful arhitectural, noul World Trade Center a ridicat mai multe probleme autorităţilor locale. Acestea au investit miliarde de dolari în construcţia-mamut, chiar dacă încă nu este sigur faptul ca birourile din interior vor fi profitabile. Puţin peste jumătate dintre spaţii au fost deja închiriate. Totuşi, oficialii ora?şului preferă să insiste asupra valorii morale a clădirii şi nu a valorii comerciale.

“Progresul făcut de lucrările noului World Trade Center este un testament către new yorkezi. În această construcţie este toată încrederea noastră ca oraşul în care trăim tinde mereu către noi înălţimi”, a spus Michael Bloomberg, primarul New York-ului.

La nivel mondial, cea mai înaltă clădire este Burj Khalifa din Dubai, care măsoară 828 metri.

CITEŞTE ŞI: Top 10 – Cei mai impresionanţi zgârie-nori din lume

3 May 2012