Un proprietar cere în medie 75.000 de euro pentru un apartament cu două camere din cartierul bucureştean Tei. Îi plăteşte cineva această sumă? De la această întrebare, MONEY.ro a încercat să identifice care este adevăratul preţ de tranzacţionare al locuinţelor din blocurile vechi ale Capitalei.

foto:money.roMarius Iordache are 36 de ani, este căsătorit şi în curând va avea şi un copil. Locuieşte cu chirie în Bucureşti de 14 ani şi crede că a venit timpul să devină proprietar.

De două luni caută intens un apartament cu două camere, pentru că, deşi i-ar plăcea o locuinţă mai mare, nu crede că şi-o poate permite. Nu este la prima încercare de a-şi cumpăra o casă în Capitală. În 2005 nu a reuşit să obţină un credit de aproximativ 30.000 de euro pentru un apartament de 90 de metri pătraţi din zona Doamna Ghica, care costa 45.000 de euro şi nu s-a „mulţumit" cu mai puţin.

Amânarea deciziei de cumpărare cu aproape cinci ani se poate traduce în cazul său prin două camere în minus şi 30.000 de euro în plus, în condiţiile în care ar perfecta tranzacţia la preţul de strigare.

Însă, cum negocierea este o practică des întâlnită pe piaţa imobiliară, Marius ar putea cumpăra apartamentul cu două camere din Tei „chiar şi cu 20% mai ieftin", spune Ionuţ Avram, brokerul său imobiliar. Adică, pentru 60.000 de euro.

Invariabil, vânzarea de locuinţe din România, a implicat întotdeauna şi procesul de negociere", spune Ioan Roşu, directorul general al companiei imobiliare Apulum 94.

Piaţa imobiliară, pe care vânzătorii au deţinut monopolul câţiva ani buni, a devenit acum a cumpărătorului. În cazul locuinţelor de pe piaţa rezidenţială nouă, marja de negociere este limitată de costul construcţiei respectivului imobil, însă pe segmentul apartamentelor din fondul locativ vechi, lucrurile sunt net favorabile cumpărătorului.

Marja de negociere pe segmentul locuinţelor „second-hand" poate merge până la 10%, în perioade de boom, crede Ioan Roşu. Potrivit acestuia, media se situează între 5% -8%.

"În piaţa apartamentelor vechi, imediat după lansarea programului Prima Casa proprietarii s-au bazat pe entuziasmul cumpărătorilor, stopând scăderea naturală a preţurilor. Cu toate acestea, o bună parte dintre proprietari au acceptat negocieri de până la 20-25% pentru clienţii decişi să cumpere o astfel de locuinţă", a declarat Răzvan Muntean, Manager General Imopedia.

Sursa

8 December 2009