In urma controverselor legate de obligativitatea sau nu a prezentarii de la 1 ianuarie 2011 la incheierea contractelor de vanzare cumparare sau inchiriere de locuinte a certificatului energetic, Ministerul Dezvoltarii (MDRT) are in vedere introducerea in lege a sanctiunii de nulitate a actelor juridice semnate fara acest act, au declarat pentru HotNews.ro oficialii din minister. Declaratia vine dupa ce saptamana trecuta notarii au anuntat ca semneaza contracte si fara aceste certificate, in conditiile in care in lege nu sunt sanctiuni si apar situatii care nu necesita prezentarea acestui act. In replica la noul anunt al MDRT, oficialii Uniunii notarilor au spus pentru HotNews.ro ca peste tot in UE sunt sanctiuni administrative, iar introducerea nulitatii absolute a actelor ar bloca tot circuitul civil.

16021-image-2011-01-7-8189876-41-este-obligatoriu-cer.jpg* "La semnalele din mass-media privind unele interpretari contradictorii referitoare la obligativitatea existentei certificatului de performanta energetica la incheierea contractelor de vanzare-cumparare sau inchiriere, se are in vedere introducerea sanctiunii de nulitate a actelor juridice incheiate, pentru cazurile in care nu se respecta prevederile art. 13 alin. (2) din Legea nr. 372/2005. Precizam ca prevederile Legii 372/2005 pentru locuintele unifamiliale si a apartamentele din blocurile de locuinte au intrat in vigoare de la 01.01.2011, prin derogare de la termenul initial prevazut de lege", se arata in raspunsul transmis HotNews.ro de oficialii Ministerului Dezvoltarii.

Notarii au atentionat saptamana trecuta ca legea nu are sanctiuni si ca incheie contracte fara certificat energetic

Declaratia Ministerului Dezvoltarii vine ca reactie la un avertisment dat saptamana trecuta de notari, care au atentionat ca legea nu impune sanctiuni si ca este imposibil sa conditionezi exercitarea dreptului de proprietate de prezentarea unui certificat care sa ateste performanta energetica a imobilului. Acestia mentionau chiar ca sunt situatii, precum cea a caselor din mediul rural sau la tranzactiile cu terenuri cu case ce ar urma sa fie demolate unde acest certificat nu are relevanta.

Mai mult, o hotarare luata in luna decembrie a anului trecut la nivelul Consiliului Uniunii Notarilor Publici, explica membrilor profesiei de notar modul in care acestia trebuie sa actioneze de la 1 ianuarie pentru aplicarea legii nr. 375/2005, in domeniul lor de competenta - autentificarea contractelor de vanzare-cumparare a cladirilor. In decizie se mentiona ca:

* "in situatiile in care partile insista la incheierea si autentificarea contractului de vanzare-cumparare sau inchiriere, fara a fi in posesia certificatului de performanta energetica a cladirii, se recomanda ca notarii publici sa autentifice acel contract numai daca partile consimt la introducerea in contract a unei dispozitii".

Ce spun acum notarii: Introducerea nulitatii absolute a actelor fara certificat energetic va bloca tot circuitul civil

Iata ca autoritatile se gandesc acum sa modifice legea astfel incat sa fie prevazute si sanctiuni. Contactati de HotNews.ro, notarii spun ca se vor supune legii dar avertizeaza ca in lege nu poate fi introdusa nulitatea absoluta si ar trebui precizate particularitati.

* "In conditiile in care Legea 372/2005 va fi modificata si vor fi introduse conditionari ale transferului dreptului de proprietate legate de prezentarea certificatului energetic, atunci normal legea va trebui respectata. Ramane sa vedem despre ce nulitate este vorba: Nulitate absoluta sau nulitate relativa, care poate fi invocata doar in anumite conditii si care poate fi confirmata de catre parti. Ca sa fie introdusa in lege nulitatea absoluta inseamna sa obligi toti actorii incepand de la functionarul de la administratia financiara care inregistreaza contractele de inchiriere si pana la instantele de judecata sa verifice ca a fost eliberat certificatul energetic si inseamna sa nu te raportezi la cazurile in care prezentarea certificatului nu are relevanta, ca in cazul constructiilor ce urmeaza a fi demolate, reconstruite sau a imobilelor din chirpici si paianta", a precizat pentru HotNews.ro Laura Badiu, purtatorul de cuvant al Uniunii Notarilor (UNNPR).

Conform acesteia, "este imposibil sa soliciti prezentarea certificatului energetic sub sanctiunea nulitatii absolute pentru ca sunt mult prea multe exceptii care ar trebui mentionate explicit in textul legii. Daca se va introduce in lege nulitatea absoluta a actelor de vanzare cumparare sau inchiriere se va bloca tot circuitul civil".

Laura Badiu sustine ca nicaieri in UE legislatia privind introducerea certificatelor energetice nu prevede sanctiunea cu nulitate absoluta a actelor.

* "Nici una din legislatiile din tarile UE cu privire la certificatul energetic nu cuprinde sanctiunea nulitatii absolute a actului de vanzare cumparare sau inchiriere. In Spania, spre exemplu, incalcarea normelor se sanctioneaza administrativ potrivit legislatiei privind protectia consumatorului. In Belgia, vanzatorul care nu a transferat cumparatorului certificatul de performanta energetica sau nu a dispus chiriasului acest act pot fi sanctionati cu amenda administrativa intre 500 si 5.000 de euro".

Initiativa Ministerului Dezvoltarii legata de introducerea sanctiunii de nulitate a actelor juridice incheiate fara certificate energetice a fost prezentata pentru prima data, vineri de cotidianul Gandul.

Sapatamana trecuta, in urma comunicatului facut de Uniunea notarilor, Cristian Stamatiade, director al directiei tehnice in constructii din MDRT si responsabil al acestui proiect in cadrul ministerului a declarat pentru HotNews.ro ca se va analiza posibilitatea de introducere a unor garantii suplimentare in lege.

"Daca se va aprecia oportunitatea completarii documentelor necesare validarii actului de vanzare-cumparare respectiv inchiriere se va propune ca o copie a certificatului energetic sa se anexeze listei documentelor necesare perfectarii tranzactiilor, ca o garantie in plus", a spus Cristian Stamatiade.


Sursa

17 January 2011