Monaco este căminul iubitorilor luxului şi ai eleganţei, ceea ce se reflectă la tot pasul – de la proprietăţi spectaculoase şi maşini realizate la comandă, până la hobby-uri costisitoare şi accesorii strălucitoare. Principatul ales de cei bogaţi şi faimoşi are cea mai scumpă piaţă imobiliară din lume, iar proprietăţile de aici sunt considerate a fi o investiţie bună, indiferent de preţ.

30631-port-view.jpgMonaco este faimos pe plan mondial datorită extravaganţelor întâlnite la tot pasul, din toate domeniile. Cu o istorie de peste 700 ani, micul principat cu împrejurimi pitoreşti s-a făcut remarcat datorită politicilor fiscale: statul nu impune impozite pentru persoane private. Drept urmare, Monaco a devenit un refugiu fiscal pentru cei spectaculos bogaţi, având cel mai ridicat procent de milionari şi miliardari din lume. Faima micului principat a fost înzecită în anii '50 de povestea de dragoste dintre actriţa americană Grace Kelly şi Prinţul Rainier de Monaco, urmată de o nuntă de basm.

  • Monaco este pe locul doi între cele mai mici state din lume (după Vatican), cu o suprafaţă de numai 198 hectare (parcul Herăstrău are o suprafaţă de circa 110 hectare)
  • Cu o populaţie de circa 36.000 locuitori, Monaco este cea mai dens populată ţară din lume (18.175 locuitori/kmp)
  • Principatul se bucură de cea mai ridicată speranţă de viaţă din lume (aproape 90 ani) şi cea mai scăzută rată a şomajului (0%)

Extravagant şi strălucitor, Monaco este alesul celor bogaţi şi faimoşi, locul unde totul este la superlativ - cazinouri, maşini, yacht-uri, bijuterii, case de vacanţă. Însă nici preţurile nu se lasă mai prejos, ceea ce nu pare să îi deranjeze pe clienţii zonei. Proprietăţile cu adevărat valoroase se vând în cercuri închise şi sunt considerate „o afacere bună", indiferent de preţ.

  • Monaco este împărţit în patru zone: Monaco-Ville (oraşul vechi), La Condamine (partea nord-vestică), Monte Carlo şi Fontvielle (o zonă nou-construită)
  • Pentru al cincilea an la rând, Monaco a fost desemnat oraşul cu cea mai scumpă piaţă imobiliară din lume, conform studiului Wealth Report 2013
  • Locuinţele din Monaco au un preţ mediu cuprins între 57.588 dolari/mp şi 63.724 dolari/mp

Piaţa imobiliară din Monaco nu a cunoscut termenul de „criză”, iar preţul proprietăţilor nu a avut de suferit în ultimii ani. Cu toate că un buget de 200.000 euro ar fi suficient pentru achiziţia unei garsoniere, nu toate locuinţele din principat sunt spectaculoase. Cele mai multe blocuri au fost ridicate în anii ’70, apartamentele au suprafeţe reduse, iar clădirile nu beneficiază de facilităţi moderne, conform consultanţilor Knight Frank. Proiectele rezidenţiale noi sunt puţine, din cauza lipsei de teren, astfel că locuinţele moderne se tranzacţionează cu sume ameţitoare, de ordinul zecilor de milioane de euro.

CITEȘTE ȘI: Edinburgh, o capitală modernă, într-un decor medieval

 

1 June 2013