Marii bogaţi ai lumii găsesc în imobiliare un refugiu în faţa recesiunii. Ei profită de preţurile scăzute de prăbuşirea imobiliară şi vor să achiziţioneze masiv, anul acesta. Se gândesc la proprietăţi de lux, în zone exclusiviste din zone precum Monaco, New York şi Londra. Acestea sunt concluziile studiului Wealth Report Attitudes Survey, întocmit de Frank Knight.

29917-barbados-amberleyhouse-1.jpgAnul 2013 ar putea să fie unul important, atât pentru deţinătorii celor mai mari averi ale lumii, cât şi pentru marii constructori. Potrivit consilierilor financiari ai super-bogaţilor din întreaga lume, aceştia se pregătesc de investiţii masive în imobiliare. Ei văd proprietăţile rezidenţiale de lux drept bunuri care le vor asigura stabilitate financiară chiar şi în vremuri de turbulenţă economică.

„New York a atins cel mare nivel de achiziţii de lux din ultimii 25 ani, în ultimul trimestru al anului 2012, în contextul crizei financiare, care a debutat în anul 2008 şi a situaţiei economice generale, care a permis punerea spre vânzare a unor proprietati exclusiviste, nou construite”, arată raportul Knight Frank.

În Monaco, se vând locuinţe care costă aproximativ 60.000 euro/mp

Astfel, New York a reuşit să depăşească Londra şi devine oraşul care contează cel mai mult din lume pentru posesorii marilor averi. Un alt oraş de interes este Monaco, care rămâne cea mai scumpă ţară din lume. Acolo, preţul locuinţelor de lux variază între 57.600 şi 63.700 dolari, pentru un singur metru pătrat.

„Principalii superbogaţi care investesc în piaţa rezidenţială de lux provin din Rusia sau China şi Hong Kong. Pe lângă puternica prezenţă de pe piaţa din Londra, ruşii îşi măresc investiţiile în New York, Miami, precum şi în zona care se bucură de un interes în creştere continuă, America Latină. În Orientul Mijlociu, Dubai se diferenţiază cu o creştere puternică, de 20%, a locuinţelor de lux”, arată raportul.

Dar oraşul care a marcat cele mai mari scumpiri este Jakarta, unde valoarea proprietăţilor a crescut cu 38% în 2012. Totuşi, acesta nu intră pe harta achiziţiilor de făcut în 2013, pentru care marii bogaţi ai lumii sunt dispuşi să cheltuiască peste 20% din averile lor cumulate.

Cele mai mai creşteri ale averilor se observă în Asia şi America Latină

În acest moment, patru din primele zece oraşe din Wealth Report se află în regiunea Asia-Pacific.

  • România număra 137 de superbogaţi, cu o previziune de creştere în următoarea decadă cu 34%, până la 184 persoane în 2022
  • Spre comparaţie, Polonia înregistrează 799 superbogaţi, cu estimare de creştere la 1128 până în 2022
  • În următorii 10 ani, cea mai rapidă creştere a averilor se va înregistra în Asia şi America Latină, iar până în 2022, unul din 10 super-bogaţi din lume va locui în America Latină

În prezent, averea totală a segmentului format de marii bogaţi a crescut cu 56 miliarde dolari, până la 26 trilioane dolari. SUA îşi menţine poziţia, rămânând ţara cu cei mai mulţi miliardari din lume, 543, iar numărul lor s-ar putea dubla până îm 2022.

NU RATA: Lecţii imobiliare, de la un agent cu experienţă de aproape opt decenii: după fiecare criză, urmează o altă perioadă de boom

 

15 April 2013