Grupuri de protestatari americani au ocupat locuinţe executate silit, au împiedicat licitaţii organizate de instituţii bancare şi au blocat evacuări, în peste 25 de oraşe din Statele Unite ale Americii. Manifestanţii fac parte dintr-o ramură a mişcării Occupy Wall Street şi încearcă astfel să pună capăt crizei locuinţelor, anunţă CNN.

22705-occupied.jpgProtestatarii Occupy Our Homes sunt revoltaţi de comportamentul pe care îl au marile bănci faţă de proprietarii aflaţi la ananghie. Manifestanţii susţin că această conduită este inacceptabilă, în contextul în care instituţiile au scos profituri de miliarde de dolari de pe urma clienților, în vremurile de boom imobiliar, oferind credite mult prea uşor şi practicând politici care dezavantajau consumatorii pe termen lung.

În Atlanta, activiştii Occupy Our Homes au mers în cele mai importante săli de judecată pentru a împiedica licitaţiile organizate pentru vânzarea locuinţelor executate silit. Participanţii la licitaţie nu au ştiut cum să reacţioneze, iar mulţi cumpărători au plecat. Grupul protestatar doreşte  amânarea, pe o anumită perioadă, a plăţii datoriilor debitorilor.

Sute de demonstranţi au mărşăluit prin ploaie și pe străzile din Brooklyn, în New York. Comunitatea din acest cartier este recunoscută ca fiind una săracă, astfel că există la tot pasul case executate silit. Protestanţii s-au oprit la fiecare astfel de locuinţă, acoperind semnul „De Vânzare" cu banda galbenă a poliţiei. Mesajul acestora, inscripţionat pe pancarte imense: „Scoateţi pe cauţiune muncitorii, nu băncile".

În Minneapolis, manifestanţii au încercat să oprească evacuarea câtorva proprietari care au rămas în urmă cu plata ratelor la bancă din cauze medicale sau pentru că şi-au pierdut venitul. Cel mai mediatizat caz este cel al unui puşcaş marin pensionat, care a ajuns să lucreze cu ziua pentru a-şi suplimenta pensia, pentru a-şi putea permite să rămână în căminul în care locuieşte din 1968. Omul a explicat că poate susţine o rată la bancă de maximum 900 dolari lunar, dar nu 1.500 dolari - valoarea actuală a ratei. Activiştii susţin că băncile ar trebui să ajute astfel de oameni să-şi păstreze căminele, nu să-i execute silit şi să-i arunce în stradă.

În Chicago, protestatarii ocupă case lăsate goale în urma evacuărilor silite. Multe dintre acestea nu sunt locuite de luni de zile, fiind degradate sau vandalizate. Membrii Occupy Our Homes le repară şi le recondiţionează, după care aduc să locuiască în ele oameni fără adăpost.

„Demonstraţiile au fost doar o încălzire pentru ceea ce urmează să se întâmple în câteva luni. Au fost doar nişte cursuri de pregătire pentru ofensiva majoră ce va avea loc în primăvara anului viitor", a declarat Max Rameau citat de CNN, un activist ce face parte din Take Back the Land, o organizaţie ce s-a aliniat mişcării Occupy Our Homes.

Reprezentanţii Asociaţiei Băncilor Ipotecare sau ai Fannie Mae (FNMA - Asociaţia Federală Ipotecară Naţională) au refuzat orice comentariu cu privire la aceste proteste.

CITEȘTE ȘI: Piaţa imobiliară americană, atractivă pentru investitorii străini


20 December 2011