Preţurile în continuă scădere din Statele Unite ale Americii atrag din ce în ce mai mulţi oameni de afaceri străini. Investitorii de pe alte continente merg pentru chilipirurile de pe piaţa imobiliară americană şi pentru a profita de cursul de schimb valutar favorabil.

22649-national-mall-washington-dc.jpgPerspectivele sumbre din Europa sau pieţele imobiliare inaccesibile din Asia fac ca Statele Unite să fie, în aceste vremuri tulburi, cea mai bună variantă pentru capitalul oamenilor de afaceri internaţionali, arată un raport al Urban Land Institute (ULI) realizat împreună cu PricewaterhouseCoopers (PwC).

Oraşele aflate în topul preferinţelor investitorilor rămân cele cu renume, poziţionate pe coastă sau care beneficiază de aeroporturi internaţionale.

  • În afară de imobilele amplasate în centre de afaceri precum Washington, New York sau San Francisco, atenţia oamenilor de afaceri latino-americani a fost atrasă şi de proprietăţile în California de Sud şi Miami.
  • Investitorii de peste ocean sunt dominaţi de fondurile suverane asiatice, în frunte cu cele din China şi Singapore.
  • Se observă noi investitori ce provin din Israel.
  • A crescut interesul fondurilor conservative islamice din Orientul Mijlociu pentru investiţiile imobiliare.

Aceste tendinţe au fost confirmate şi de recentele studii publicate de The Move Channel şi Global Edge. Acestea susţin că s-au intensificat căutările de proprietăţi din SUA, în timp ce Franţa şi Spania au pierdut treptat din interesul investitorilor.

„În prezent, proprietăţile din Statele Unite ale Amercii sunt relativ necostisitoare, din perspectiva investitorilor internaţionali. Mai mult de atât, SUA este o ţară cu populaţia în creştere, datorită politicilor de acceptare a unui număr mare de imigranţi. Combinaţia unor randamente mulţumitoare, cu preţuri mici şi cu o populaţie în creştere, pare să fie una atractivă", susţin şi specialiştii Global Property Guide.

Investiţiile imobiliare se orientează către apartamentele destinate închirierii, dar nu numai. Deoarece SUA trece printr-un boom al comerţului electronic, închirierea sau achiziţia depozitelor este o afacere de succes. Mai mult de atât, comerţul global va impulsiona piaţa imobiliară, în special pe segmentul spaţiilor logistice din marile porturi americane. Miami, Charleston, Savannah şi Norfolk sunt printre cele mai bine cotate oraşe, dar nici New York/New Jersey nu vor fi excluse, în timp ce Houston va prelua afacerile de pe coasta Golfului Mexic.

CITEȘTE ȘI SUA se redresează: rata şomajului este la cel mai redus nivel din ultimii doi ani şi jumătate


15 December 2011