Sute de apartamente de lux, care până acum se tranzacţionau pe o piaţă închisă, vor putea fi, de acum, la îndemâna oricui are bani să le cumpere. Teoretic vorbind. Este vorba despre locuinţele demnitarilor, care vor fi scoase la vânzare prin licitaţie cu strigare, de către RA-APPS.

22160-vila.jpgNumai că este vorba despre apartamente care încă aparţin unor nume grele, precum Mircea Geoană, Daniel Morar - șeful DNA sau Daniel Funeriu. Tocmai de aceea, chiar dacă Guvernul a anunţat că licitaţiile vor fi cât se poate de transparente, atât clienţii cât şi intermediarii din piaţa imobiliară au dubii în această privinţă. 

  • Zone: Doctor Lister, Prezan, Icoanei, Zambaccian, Rosetti.
  • Nume: Mircea Geoană, Daniel Morar, Doina Melinte, Daniel Funeriu, Gheorghe Ialomiţeanu şi lista nu se opreşte aici.

RA-APPS scoate la licitaţie peste 700 de imobile din zone centrale, ocupate în prezent de miniştri, secretari de stat, consilieri guvernamentali, inclusiv de la Cancelaria premierului, de fundaţii şi organizaţii neguvernamentale, precum şi de foşti miniştri în regimul comunist. Iar în proprietăţile în care nu stau acum nume mari de pe scena politică românească, au stat cu siguranţă în anii trecuţi. De exemplu, pe lista RA-APPS se regăsesc două apartamente din str. Constantin Prezan nr. 4, adresă la care au locuit, la un moment dat, în aceeaşi perioadă, Adrian Năstase, Traian Băsescu şi Nicolae Văcăroiu. La acea vreme, parterul era ocupat de Traian Băsescu, etajul unu de Adrian Năstase şi etajul doi de Nicolae Văcăroiu. Ulterior, Năstase şi Băsescu s-au mutat.

Valoarea proprietăţilor RA-APPS a fost stabilită în 2004 şi este cu mult sub nivelul real al pieţei

Simultan, alte bunuri au fost scoase din baza de protocol a statului şi pregătite pentru vânzare, printre care active ale complexului Scroviştea, mai multe vile din comuna Snagov, inclusiv Casa ţărănească, centrul de conferinţe club-bazin din Neptun, complexul Doina din Neptun, birourile din centrul Capitalei închiriate Asociaţiei 21 Decembrie. Toate aceste bunuri, folosite de instituţii publice, ambasade, partide, sunt încă evaluate de stat la doar 226 milioane euro, stabilit pe baza bilanţului contabil din 2004, cu mult sub valoarea de piaţa reală a proprietăţilor.

Vânzarea va fi făcută prin licitaţie publică cu strigare şi nu va asigura drept de preemţiune pentru actualii chiriaşi.

Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă privind vânzarea patrimoniului RA-APPS. Am cerut transparenţă deplină a procesului de vânzare şi obţinerea celui mai bun preţ posibil pentru fiecare imobil. Va fi o procedură transparentă, licitaţie cu strigare pentru a ne asigura că obţinem venituri la buget", a spus premierul Emil Boc.

Dacă licitaţiile vor porni de la preţuri infime, înseamnă că sunt dedicate clientelei politice

Declaraţiile de transparenţă nu stau însă drept garanţii pentru faptul că aşa se va şi întâmpla în realitate, spun clienţii, dar şi cunoscătorii pieţei imobiliare. Chiar dacă Guvernul a anunţat că preţurile vor fi stabilite la nivelul pieţei, cu ajutorul unor evaluatori imobiliari.

„Dacă se întocmesc rapoarte de evaluare, care să surprindă preţul de piaţă, dacă licitaţia pleacă de la un preţ corect, atunci vom putea într-adevăr vorbi despre transparenţă. La extrema cealaltă, dacă vedem un preţ de pornire mic sau foarte mic, este clar că toată treaba este dedicată clientelei politice. Iar primul semn că este ceva în neregulă este faptul că licitaţiile vor fi anunţate într-un cotidian central şi unul local. În epoca internetului, când principala sursă de informaţie e internetul, ca mediul în care se vehiculează cea mai multă informaţie imobiliară, ai fi zis că totul se va anunţa pe net. De ce să ţii totul aşa de ascuns, dacă vrei acces pentru toată lumea?", spune Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi doctor în economie.

 „Sunt scoase la vânzare doar imobilele cu situaţie juridică clară. Cele mai multe sunt ocupate, dar mai sunt şi unele libere, pentru că nivelul chiriilor RA-APPS este foarte ridicat. Nu vor fi scoase la vânzare nici imobilele ocupate de instituţii publice, misiuni diplomatice, instituţii interguvernamentale, partide politice", a spus Daniela Andreescu, secretarul general al Guvernului.

Statul nu pare interesat să obţină preţuri bune pe proprietăţile licitate

Guvernul şi-a propus să încaseze 706 milioane lei (164 de milioane euro) din vânzarea imobilelor RA-APPS. Această sumă putea să fie mult mai mare, dacă tranzacţiile se făceau înainte de declinul pieţei imobiliare.

„Momentul este prost ales. Preţurile la care se fac acum tranzacţii sunt mici. În plus, nimeni nu pare să se gândească să cosmetizeze aceste imobile, pentru a obţine măcar un preţ puţin mai bun. Nici nu îşi dau silinţa, nici nu au prea multe pretenţii. Sunt conştienţi că situaţia pe piaţă e dificilă şi că e posibil să rămână cu multe proprietăţi nevândute.", spune Radu Zilişteanu.

Locuinţele RA-APPS sunt vânate de personajele de pe scena politică românească datorită preţurilor mici care sunt cerute pe ele. Deşi chiriile au fost majorate în 2008 cu până la de şapte ori faţă de nivelul de până atunci, tarifele au rămas cu mult sub preţurile practicate pe piaţa liberă.

  • De exemplu, un apartament cu o suprafaţă de până la 60 mp are o chirie de 2,5 euro/mp pentru suprafaţa locuibilă, la care se adaugă 2 euro/mp pentru terenul aferent.
  • Chiria urcă la 3 euro/mp pentru un apartament de 60-80 mp
  • 3,5 euro/mp pentru apartamente de 80-100 mp
  • 4 euro/mp pentru o suprafaţă de peste 100 mp
  • Pentru vilele RA-APPS, chiria lunară nu depăşeşte 10 euro/mp

Totuşi, nici chiar la aceste preţuri, chiriaşii de calibru precum cei menţionaţi mai sus nu reuşesc să îşi plătească dările. RA-APPS încearcă să recupereze în instanţă datorii din chirii neachitate în valoare de aproximativ un milion euro, peste 400 de litigii fiind numai în Bucureşti.

CITEŞTE ŞI: Ce se va întâmpla cu creditele în lei când vom trece la euro?


22 November 2011