Ministrul Seres afirma ca, in 2006, pretul energiei electrice va creste cu nivelul inflatiei
Ziua - 22.11.2005
 

Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, apreciaza ca pretul energiei electrice nu va creste de la 1 ianuarie 2006, data la care vor avea loc majorari de tarife la gaze naturale, pentru ca vor fi facute regularizari in care se va tine cont de aportul productiei furnizate de centralele hidroelectrice. Pe de alta parte, ministrul a subliniat ca eventualele modificari care vor fi operate anul viitor vor viza acoperirea ratei inflatiei.

Reamintim, pentru 2006, Guvernul a construit bugetul pe o inflatie de 5,5%, ceea ce inseamna ca anul viitor pretul energiei ar putea creste, in medie, cu aceeasi valoare. In ceea ce priveste gazele naturale, Seres a spus ca noile preturi vor fi anuntate dupa data de 15 decembrie, precizand ca pretul la cumparator depinde in mare masura si de nivelul la care vor fi operate importurile, care detin o pondere de 40% din consumul intern. Ministrul participa astazi, la Moscova, la o intalnire cu reprezentanti ai companiei Gazprom, pentru a discuta "previziunile de crestere a preturilor la gaze naturale din import". "Noi cumparam gaze naturale de la doi furnizori, care cumpara de la Gazprom, si dorim sa ne informam.

Cel mai probabil vom avea o crestere a pretului gazelor naturale provenite de la import. Era preconizata o majorare de la 252, cat este pretul gazului de import in acest moment, la 295 dolari/1000 mc, incepand cu 1 ianuarie. Ramane de vazut daca aceasta crestere va fi mai mare de 40 de dolari pe mia de metri cubi sau mai mica", a explicat Seres. Referitor la energia termica, ministrul Economiei a reamintit ca a fost operata deja o majorare cu 20% a pretului de referinta, iar autoritatile nu au in vedere o noua scumpire la inceputul anului viitor, ci numai reducerea subventiei cu alte 33 de procente, banii astfel disponibilizati urmand sa fie folositi pentru retehnologizarea si modernizarea sistemului de producere, transport si distributie a apei calde si a caldurii.

In ceea ce priveste societatea Petrom-OMV, ministrul Seres a precizat ca, in locul ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, statul si-a numit un alt reprezentant in Consiliul de Administratie al companiei, si anume secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Paul Victor Dobre. Statul roman i-a desemnat, la inceputul acestui an, in pozitia de membri pe Dorin Mucea si Sebastian Vladescu, iar Mariana Gheorghe a fost numita de comun acord de catre Executiv si OMV.


G.M. - Ziua

22 noiembrie 2005