Ministrul delegat pentru mediul de afaceri a vândut anul acesta, cu 150.000 de euro, o vilă ANL, pe care a cumpărat-o în 2007 de la stat, la un preţ mult mai mic. Profitul său net e de 45.000 de euro.

25966-06_voicu_vs_ab47abe6cd.jpg"Cel mai cinstit guvern de după Revoluţie" s-a pricopsit cu încă un ministru "onest". Mihai Voicu chiar este un om care se pricepe la afaceri. El a cumpărat în 2007 o vilă ANL cu 105.000 de euro şi a vândut-o, acum şapte luni, cu 150.000 de euro. Deşi întreaga piaţă imobiliară este într-un declin crunt, noul ministru al mediului de afaceri a reuşit să facă un profit de 45.000 de euro.

A cumpărat de la stat la un preţ de 4 ori mai mic decât cel al pieţei

Specula făcută de ministrul Mihai Voicu are o reţetă simplă: a cumpărat ieftin de la stat, la un preţ de patru ori mai mic decât cel al pieţei din acea perioadă, apoi a vândut, anul acesta, la preţul pieţei. Dacă nu intervenea criza imobiliară, profitul noului ministru putea fi de câteva sute de mii de euro. La începutul anului 2007, Agenţia Naţională pentru Locuinţe a construit un cartier de vile pentru demnitari. Cele 134 de case speciale sunt situate în Bucureşti, în Sectorul 6, pe Valea Oltului, nr. 141.

Unul dintre demnitarii care au beneficiat de acest proiect este proaspătul ministru delegat pentru mediul de afaceri, Mihai Voicu, care acum cinci ani era ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul.

El a primit de la ANL o vilă cu patru camere plus dependinţe, în suprafaţă utilă de 135,80 metri pătraţi şi o suprafaţă construită de 219,60 de metri pătraţi, plus un teren de 300 de metri pătraţi dat în folosinţă gratuită. Totul la preţul de 105.000 de euro. Cu aceşti bani, în 2007, putea fi achiziţionat un apartament cu două camere, într-o zonă modestă a Capitalei, nicidecum o vilă.

În momentul respectiv, ANL construia cu doar 482 de euro metrul pătrat, deoarece terenul era pus la dispoziţie gratuit de către Primăria Sectorului 6, care se ocupa şi de utilităţile şi infrastructura cartierului rezidenţial.

Pe piaţa liberă, acum cinci ani, metrul pătrat construibil era în jur de 2.000 de euro.

Nu a îndeplinit nicio condiţie impusă de ANL

ANL a fost înfiinţată cu scopul de a-i ajuta pe tinerii care nu au posibilităţi să-şi cumpere o locuinţă de pe piaţa liberă. De aceea se acordau aceste facilităţi. Prin urmare, ANL a impus o serie de criterii de departajare a doritorilor.

Îndeplineau un punctaj bun tinerii sub 35 de ani, care erau căsătoriţi şi aveau copii şi care nu deţineau altă casă. Primeau un bonus persoanele cu handicap, cei care aveau copii în întreţinere şi cei care locuiau în case naţionalizate.

Mihai Voicu nu îndeplinea niciuna din toate aceste condiţii. În schimb, era ministru. Pentru cele 134 de vile, ANL a primit 372 de cereri. Deşi nu acumulase niciun punct, actualul ministru al mediului de afaceri a primit o vilă cu patru camere.

În momentul respectiv, Mihai Voicu avea 39 de ani, era necăsătorit şi nu avea copii. El era proprietarul unei vile de 168,5 metri pătraţi, primise moştenire o cotă parte dintr-un apartament cu trei camere situat în Bucureşti şi un teren în comuna Sineşti, judeţul Ialomiţa.

Actualul ministru pentru mediu de afaceri, Mihai Voicu, este unul dintre cei mai bogaţi miniştri din actualul cabinet.

45.000 de euro este profitul obţinut de Voicu, în urma unor tranzacţii imobiliare în care a fost implicat şi statul

Voicu a fost contactat de EVZ pentru obţinerea unui punct de vedere, dar acesta a refuzat să răspundă

 

Sursa

8 August 2012