Majoritatea românilor ar imigra dacă şi-ar pierde principala sursă de venit, iar 18,3% şi-ar vinde actualul imobil şi s-ar muta într-unul mai ieftin, în acelaşi oraş sau chiar în altă localitate, se arată într-un studiu realizat de Q-Team România, în perioada 15-28 februarie 2010, în cele mai mari 12 oraşe din ţară, pe un eşantion reprezentativ de 1.205 subiecţi.

SURSA:capital.ro12,8% dintre cei care deţin un imobil au afirmat că ar putea vinde respectivul imobil şi s-ar muta într-unul mai ieftin, în aceelaşi oraş, iar 5,5% au afirmat că ar putea vinde respectivul imobil şi s-ar muta într-unul mai ieftin, în altă localitate", se precizează în studiu.

Dintr-un bazin total studiat de 3,5 milioane locuitori cu vârsta de peste 18 ani, 70% deţin propria locuinţă, deci rezultă un total de aproximativ 2,5 milioane de locuinţe, în cele mai mari 12 oraşe. 18,3% din 2,5 milioane de locuinţe înseamnă 450.000 locuinţe ce ar putea intra în circuitul de vânzare-cumpărare.

Luând în calcul rata în creştere a somajului, creşterea numărului celor care nu îşi mai pot plăti creditele ipotecare şi determinarea creditorilor de a recupera din pierderi, putem spune că abia anul acesta începe adevărata criza în piaţa imobiliară", explică autorii sondajului.

Acest scenariu este o realitate pe care oraşele din România, puternic industrializate în perioada comunismului, au mai trăit-o în anii '90, atunci când disponibilizările masive şi plăţile compensatorii i-au determinat pe unii locuitori să-şi vândă apartamentele şi cu banii obţinuţi să se multe în alte localităţi, de obicei în mediu rural. Braşovul poate fi un exemplu în acest sens.

Locuinţele vechi, cele mai expuse

Analizând profilul celor care au afirmat că ar fi duspuşi să-şi vândă locuinţa, luând în calcul mai multe caracteristici ale imobilelor, am constatat că elementul care influenţează în cea mai mare măsură decizia de a vinde este vechimea imobilului: cu cât imobilul este mai vechi cu atât creşte şi intenţia de a vinde - ceea ce va determina o creştere a ofertei de imobile mai vechi de 20 de ani", se mai arată în raport.

O treime dintre proprietarii de locuinţe nu pot aprecia valoare imobilului în care locuiesc şi tot o treime dintre imobilele din aceste oraşe sunt dotate cu centrală termică proprie.



Sursa

19 March 2010