Fondul de urgenţă al Zonei euro se va majora cu 200 miliarde euro, au decis miniştrii europeni de Finanţe. Hotărârea a fost luată pentru a evita o renaştere a crizei datoriilor, banii din acest fond fiind destinaţi statelor cu probleme de finanţare. Mai mult decât atât, oficialii doresc suplimentarea rapidă a resurselor pentru combaterea crizei ale Fondului Monetar Internaţional (FMI).

24189-international-monetary-fund-imf.jpgMiniştrii de Finanţe din Zona euro au stabilit ca, timp de un an, Fondul de Stabilitate să fie combinat cu Mecanismul European pentru Stabilitate, pentru a se extinde capacitatea Uniunii de a sprijini statele cu probleme financiare. Fondurile vor ajunge astfel la 700 miliarde euro, în creştere cu 200 miliarde euro. Fondurile disponibile pentru noi împrumuturi vor fi din nou limitate la 500 miliarde euro începând cu iulie 2013.

În ciuda faptului că există semne de stabilitate, deşi s-au calmat tensiunile de pe pieţele financiare, situaţia de criză este departe de a fi depăşită, au avertizat miniştrii de Finanţe europeni şi guvernatorii băncilor centrale, notează WSJ. Oficialii doresc un acord pentru majorarea resurselor FMI, argumentând că se observă o stabilizare a crizei, astfel că s-ar înregistra un efect pozitiv dacă ar exista un mecanism de sprijin mai puternic.

În urma întâlnirii dintre miniştrii europeni de Finanţe se preconiza un acord de 1.000 miliarde euro, considerat ca fiind cea mai bună soluţie pentru a evita criza datoriilor, dar acest nivel nu a fost atins. Astfel că au existat voci care au acuzat că Europa a eşuat din nou în încercarea de a-şi rezolva problemele prin propriile puteri, înainte de a cere ajutor din exterior.

Statele care nu sunt membre ale uniunii monetare (printre care Marea Britanie, China sau Brazilia) au anunţat deja că vor majora contribuţiile, dacă vor vedea măsuri mai ferme de combatere a crizei.

CITEŞTE ŞI FMI: Economia mondială nu mai este pe marginea prăpastiei

 

2 April 2012