Miliarde de euro pregatite pentru proiecte imobiliare
Capital - 23.02.2006
 

In goana dupa profitul garantat de piata imobiliara romaneasca, investitori straini de calibru se pregatesc sa preia in acest an proiecte imobiliare in valoare de cateva sute de milioane de euro. Castigatori vor fi cei care si-au riscat banii in urma cu trei-patru ani.

La jumatatea acestei luni, un fond britanic de investitii, European Convergence Property PLL, a cumparat PGV Tower, cladire care gazduieste sediul central al Bancpost. Mai interesant decat valoarea tranzactiei (24 de milioane de euro), este faptul ca imobilul, construit acum doi ani, a presupus o investitie a actionarilor eleni de circa zece milioane de dolari. Sa castigi de doua ori si jumatate mai mult decat ai investit in mai putin de doi ani spune mult despre potentialul pietei imobiliare romanesti.

Cine a pariat pe piata imobiliara romaneasca, atunci cand perspectivele erau sumbre, culeg acum roadele unor profituri neasteptat de mari. Pe piata nu sunt nici pe departe atatea cladiri de birouri pe cate cereri exista. “Astfel, in stadiul actual, cred ca sunt disponibile in piata (sau se pot face disponibile cu usurinta) aproximativ doua miliarde de euro, in special pentru achizitii de proiecte existente sau viitoare.

Probabil ca mai mult de jumatate din aceasta suma poate fi mobilizata de sapte-opt fonduri, restul fiind distribuit intre numeroase companii, mai mari sau mai mici. Or, ceea ce ofera astazi piata - in termeni de proiecte “turn key” pregatite de vanzare - este semnificativ inferior fata de ceea ce numim “bugetul de achizitii”, apreciaza Florian Nitu, partener la casa de avocatura Popovici si Asociatii. El crede ca, in acest an, se vor face achizitii de cladiri de birouri in valoare de 200 – 250 de milioane de euro. si asta fara potentiala vanzare a imobilului America House din Bucuresti, zona Piata Victoriei, care ar putea fi tranzactia imobiliara a ultimilor 15 ani. Grupul israelian GTC, proprietarul cladirii, este asaltat de oferte de cumparare.

“Vin in fiecare saptamana cate trei-patru investitori. Practic, toate fondurile serioase de investitii prezente pe piata romaneasca au trecut pe aici, dar nu vrem sa vindem”, sustine Shimon Galon, director executiv al GTC Romania.

El adauga ca America House, in care s-au investit 34 de milioane de euro, va aduce venituri anuale din chirii de peste 6,5 milioane de euro. In acest fel, investitia va fi recuperata in circa cinci ani. Desi cladirea nu este deocamdata de vanzare, surse din piata sustin ca cei de la GTC vor rezista din ce in ce mai greu avalansei de oferte. “Pentru America House s-au primit oferte de peste 65 de milioane de euro. Printre cei interesati se numara Immoeast, BA-CA, Europolis, Accession si Meinl Land”, sutin sursele citate. Tot prin “piata” se vehiculeaza ideea ca imobilul Dorobanti nr. 239 (sediul Petrom de langa TVR) este de vanzare. Potential cumparator, fondul german de investitii Unika ar putea plati proprietarului cladirii, compania Trination, peste 20 de milioane de euro.

O alta posibila tranzactie ar putea avea loc in cazul cladirii de birouri Millennium Business Center, din Piata Armeneasca, aflata inca in constructie si care va fi data in folosinta in acest an. Surse din piata sustin ca imobilul, detinut de investitori greci, ar putea fi vandut cu circa 30 de milioane de euro. “Nu excludem posibilitatea vanzarii, dar deocamdata suntem in negocieri avansate pentru inchirierea spatiilor”, spune Dan Velican, director comercial la Millennium Estate, proprietarul cladirii care se va construi cu 25 de milioane de euro. De asemenea, o alta tranzactie care ar putea fi incheiata in acest an vizeaza imobilul de birouri Barba Center. Valoarea de piata estimata a cladirii, adica pretul care ar putea fi obtinut pe imobilul de 5.000 de metri patrati situat in zona Buzesti, este de aproximativ sapte-zece milioane de euro.

Articol integral in Capital


Lucian Pop, Liviu Iancu
Capital
 

23 februarie 2006