Milano este cel mai important oraş din nordul Italiei, o metropolă plină de eleganţă şi de istorie, ce se bucură de nenumărate clădiri impresionante, aparţinând diferitor stiluri – de la palate neoclasice specific milaneze, la clădiri de birouri ultra-moderne. Cei mai bogaţi oameni din lume vor să se bucure constant de atmosfera din Capitala Modei, astfel că proprietăţile imobiliare au un preţ pe măsura faimei acestui oraş.

25986-domul_din_milano.jpgOraş Alfa, cu greutate în sistemul economic mondial, Milano este centrul industrial, comercial şi financiar al Italiei, astfel că aici îşi au sediul central cele mai importante instituţii bancare, companii multinaţionale, precum şi Bursa de Valori din Italia. De asemenea, Milano este al doilea mare oraş din Italia şi una dintre cele mai aglomerate zone metropolitane din Europa, cu o populaţie de peste 5,2 milioane locuitori în Grande Milano. Mai mult, oraşul este recunoscut la nivel mondial ca fiind capitala modei şi a design-ului, locul de unde se stabilesc tendinţele în acest domeniu, astfel că se bucură de o atmosferă unică în lume.

Italia este ţara cu cele mai numeroase vestigii, iar Milano nu face excepţie – cu numeroase atracţii turistice, muzee, teatre şi clădiri de importanţă istorică, oraşul atrage anual peste două milioane vizitatori. Drept urmare, viaţa este relativ scumpă, fiind poziţionat ca unul dintre cele mai costisitoare oraşe europene pentru expaţi. Circa 15% din populaţia totală a oraşului este reprezentată de cetăţenii străini, iar mulţi dintre bogătaşii lumii nu rezistă tentaţiei de a-şi achiziţiona o proprietate în Milano.

1.000 euro/lună este un preţ mediu pentru o garsonieră centrală

Locuinţele de închiriat din Milano se împart în trei mari categorii: complet goale (fără mobilă, electrocasnice sau corpuri de iluminat), semi-mobilate (bucătărie utilată) şi complet mobilate. Apartamentele închiriare în regim hotelier fac parte din ultima categorie, iar unele vin la pachet şi cu alte facilităţi, precum piscină la bloc, sală de fitness sau servicii de menaj.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 980 euro/lună; semicentral: 730 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.850 euro/lună; semicentral: 1.150 euro/lună

Cele mai moderne şi scumpe oferte se găsesc cu precădere în zona Corso Buenos Aires, deoarece este ţinta celor mai mulţi dintre turiştii business, dar şi în zona Ticinese-Navigli se găsesc apartamente de calitate, deşi în clădiri vechi şi renovate.

O casă pe malul lacului ajunge să fie de cinci ori mai scumpă decât un apartament ultra-central

Deşi mulţi optează pentru case de vacanţă în afara oraşului, în munţii din nordul Italiei, Milano reprezintă o alegere excelentă pentru clienţii care vor să investească într-o proprietate pe care să o şi închirieze, dar să o şi folosească în concedii. Preţurile sunt ridicate în zona centrului istoric, dar în cartiere mărginaşe precum  Amendola-Fiera sau Vittoria, raportul calitate-preţ este extrem de mulţumitor.

Preţul mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 7.500 euro/mp
  • Apartament semicentral – 3.500 euro/mp

Proprietăţile milaneze amplasate pe malul lacului reprezintă o investiţie extrem de bună, dar rezervată celor cu un buget generos, atât pentru achiziţie, cât şi pentru întreţinerea ulterioară. O vilă luxoasă de pe malul lacului costă, la modul general, de patru-cinci ori mai mult decât un apartament amplasat în centrul istoric al oraşului. În schimb, casele cu grădină amplasate la periferie sunt mult mai accesibile majorităţii, din punct de vedere financiar.

CITEȘTE ȘI: Shanghai, denumit şi „Parisul Chinei”, unul dintre oraşele cu cea mai rapidă dezvoltare din lume

 

 

11 August 2012