Mii de titluri de proprietate risca sa fie anulate

Averea - 03.03.2006
 

Titlurile de proprietate vor fi scanate si comparate cu fotografiile din avion. Se va face o baza de date digitala, care va impiedica tranzactiile ilegale cu imobile si terenuri.

Fotografiile din avion efectuate anul trecut deasupra Romaniei pot anula sute de mii de titluri de proprietate. Cei care au obtinut ilegal aceste documente si au devenit proprietari peste pamanturile altora vor trebui sa le dea inapoi sau sa raspunda penal.

La sfarsitul acestei luni, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) va finaliza un proiect de inregistrare digitala a tuturor celor aproximativ cinci milioane de titluri de proprietate. Documentele vor intra in baza de date a ANCPI si a oficiilor judetene astfel incat sa poata fi comparate cu fotografiile efectuate din avion. Anul trecut a fost finalizata cea mai vasta operatiune de fotografiere a tarii, ortofotografierea, una dintre conditiile impuse de Uniunea Europeana in vederea integrarii.

200.000 de procese pentru pamant

"De la 1 iunie anul acesta vom demara programul in judetele Gorj si Covasna. Comisiile formate din reprezentanti ai oficiilor de cadastru si ai autoritatilor locale vor compara situatia din baza noastra de date cu cea existenta pe teren", ne-a declarat Costel Costineanu, director in cadrul ANCPI. Totodata, primarii vor fi obligati sa afiseze situatia reala a parcelelor astfel incat sa poata fi identificate de proprietari.

Articol integral in Averea


M.C., D.B.
Averea
 

3 martie 2006