ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Doar 4% din locuintele Romaniei au asigurare

    

Revista CAPITAL - 22. 10. 2003

          Marile companii de reasigurare din lume au inceput sa ne ocoleasca de teama posibilului cutremur teribil


Chiar daca pagubele s-ar ridica la peste 20 de miliarde de dolari in cazul producerii unui cutremur de proportii, doar 4% din locuintele din Romania beneficiaza de asigurare impotriva calamitatilor naturale. Previziunile Institutului de Geofizica a Pamantului se leaga de posibilitatea aparitiei unui cutremur de cel putin 7 grade pana in 2006, cu o probabilitate de 60%.

 Aceeasi institutie prevede ca pana in 2011 sa se produca un alt cutremur, pentru care probabilitatea este de 80%. Dupa cum ne-au declarat specialistii, Bucurestiul este la ora actuala cea mai monitorizata zona privind miscarea seismica. Chiar daca s-au incercat solutii care sa atenueze din efectele acestor dezastre posibile, Guvernul a lasat deocamdata balta aceasta problema, realizand ca nu are de unde sa acopere pagubele produse de un cutremur asemanator celui din 1977, estimate de un raport al Bancii Mondiale la peste 20 miliarde de dolari.

Incercarile Guvernului de a crea o societate la care sa se colecteze primele "obligatorii" de asigurare a locuintei s-au soldat de asemenea cu esecuri, statul realizand ca nu poate strange finantele necesare acoperirii unui asemenea risc. Drept care singura solutie ramane asigurarea la o societate privata.

Dupa cum ne-a declarat Razvan Popescu, sef Birou Reasigurare la Generali Asigurari, "marile companii internationale de reasiguratori au inceput sa evite companiile romanesti, tocmai din cauza acestui risc". Pana una alta insa, estimarile specialistilor din piata indica faptul ca doar 3-4% din totalul locuintelor din Romania au asigurare impotriva catastrofelor: incendiu, cutremur si inundatii. Ceea ce este extrem de putin daca mai luam in calcul si faptul ca multe dintre ele sunt aferente creditelor ipotecare, caz in care valoarea asigurata va fi incasata de banca in ipoteza unei catastrofe.

 Asigurarea locuintelor, cea mai simpla, tip flexa, care asigura in primul rand riscul de incendiu, apoi cutremur si inundatii, are cotele stabilite in functie de vechimea locuintei, de gradul seismic al zonei, de gradul de consolidare etc. Cu toate acestea, valoarea primei anuale de asigurare se incadreaza intre 2 si 4 la mie din valoarea asigurata.

Aceste prime de asigurare sunt valabile pentru apartamente si vile a caror valoare nu depaseste un milion de dolari. In functie de cat de complexa este o polita de asigurare a locuintei, se stabileste si pretul. Concurenta pe piata este insa atat de acerba, incat o polita care are si clauze suplimentare, cum ar fi asigurarea riscului de furt, de avarie a instalatiilor de apa sau a boilerelor si chiar cele de raspunde civila (daca din accident sunt provocate diverse daune vecinilor), se include cam in aceleasi limite de 2,5 - 4 la mie (mai exact 0,2%-0,4% din valoarea asigurata). De exemplu, la un aparatament de trei camere evaluat la valoarea de reconstructie de 30.000 de dolari (300 de dolari metrul patrat), polita standard de asigurare ajunge la 90 de dolari pe an.

Partea proasta insa este data de faptul ca, in cazul caselor achizitionate pe credit si care au polita de asigurare cedata in favoarea bancii, stabilirea sumei asigurate se face in functie de valoarea de piata a apartamentului, daca este aproape de gradinita, metrou etc. De regula, in Romania asigurarea se face la o limita de 100%, mai putin fransiza, care reprezinta 2% din suma asigurata, in exemplul nostru 600 de dolari.

Cu toate acestea, exista si posibilitatea impunerii anumitor limite care nu coboara mai jos de 80% din suma asigurata. Limita rezulta dintr-un grad seismic mai ridicat al zonei sau o consolidare care lasa de dorit etc. De multe ori limita este impusa chiar de reasigurator. In exemplul dat, daca limita imobilului a fost stabilita la 80%, asiguratul va primi 24.000 de dolari dupa producerea evenimentului, mai putin fransiza. In statele civilizate, societatile de asigurari nu asigura integral imobilul: in Italia, de exemplu, aceasta limita este de 60%, restul sumei fiind asigurata de stat in cazul unei calamitati naturale.

Cine asigura locuintele

22 October 2003